Desetominutne ovacije za Beogradsku filharmoniju

Svečano zatvaranje sezone Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, nagrađeno je sinoć desetominutnim ovacijama na koncertu na Kolarcu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 15.06.2019.

11:29

Desetominutne ovacije za Beogradsku filharmoniju
Foto: Beogradska filharmonija

Filharmoničari, pojačani Horom "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović", zajedno sa dva vrhunska vokala, Lavinijom Dejms i Tanjom Baumgartner, priredili su nezaboravno izvođenje Malerovog remek dela - Simfonije br. 2.

Kroz delo koji nosi naziv "Uskrsnuće“, Maler je želeo da objedini život i smrt, opisujući poslednji trenutak ljudskog života snagom muzike. U njegovom viđenju nema strašnog suda, grešnika ili pravednika, kazne ili nagrade, već samo osećaj sveobuhvatne ljubavi koji ispunjava i osvetljava postojanje ljudi.

Upravo se to dogodilo u petak uveče u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, tesnoj ne samo za 180 muzičara koji su izvodili ovu kompoziciju već i za publiku koja je došla da isprati kraj filharmonijske sezone.

Slušaoci su imali jedinstvenu prilku da čuju jednog od najboljeg mecosoprana sveta, Tanju Baumgartner, kao i soprana Laviniju Dejms.

A muzika nije dolazila samo iz sale, već je orkestarska sekcija bila smeštena izvan nje (uz asistenciju dirigenta Aleksandra Kojića) i tako dočarala lepotu i uzvišenost Malerovog kolosalnog dela.

"Hvala što ste bili uz nas cele sezone. Imali smo mnogo odličnih koncerata, hvala na aplauzima i na vašoj odanosti. Jedno veliko bravo za Filharmoniju, za sve kolege muzičare! Vi ste jako vredni, radili ste puno i bili ste odlični. Srećan sam što sam vaš šef dirigent. Hvala vam od srca i vidimo se na koncertu na otvorenom“, rekao je Gabrijel Felc na kraju koncerta i poklonio publici nekoliko CD izdanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: