Preminuo kompozitor Đelo Jusić

Hrvatski kompozitor, muzičar, aranžer i dirigent Đelo Jusić, autor brojnih hitova zabavne muzike, ali i niza orkestarskih dela, preminuo je u 81. godini, javlja Hina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/marsel
Ilustracija / Foto: Depositphotos/marsel

Đelo Jusić rođen je 1939. godine u Dubrovniku, osnivač je Dubrovačkih trubadura 1961. godine, a uz taj sastav njegova dela su izvodili Tereza Kesovija, Ibrica Jusić, Oliver Dragojević, Milo Hrnić i drugi.

Sa svojim hitovima, među kojima su "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", ostvario je uspehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, a s njegovom pjesmom "Jedan dan" Dubrovački trubaduri su nastupili na Evroviziji 1968. godine.

Osnivač je i dečjeg hora Mali raspevani Dubrovnik, a u dugoj karijeri dirigovao je brojnim evropskim orkestrima.

Uz zabavnu, komponovao je i orkestarsku, vokalno-instrumentalnu, scensku, filmsku i televizijsku muziku. Ističu se svita "Dubrovački kantuni" i mjuzikl "Dundo Maroje", a oratorijum "De civitate libertatis veritas (Istina o gradu slobode)", u kojem opisuje najdramatičnije ratne dane svog rodnog grada, komponovao je na tekstove tadašnjeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića i stihove akademika Luke Paljetka.

Dobitnik je Porina 1997. godine , kao i za životno delo 2007. godine.

Dobitnik je Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli 1999. godine za muziku u filmu "Dubrovački suton", a za mjuzikl "Dundo Maroje" dobio je Nagradu Ivan pl. Zajc.

Dobitnik je i Zlatnog prstena emisije Radio Zagreba "Pomorska večer", a 2019. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno delo.

Noslac je Odličja Reda Danice s likom Marka Marulića, a povodom 40. godišnjice umetničkog rada dobio je nagradu "Ruke Svetoga Vlaha".

Muzika

strana 1 od 15 idi na stranu