Beogradska filharmonija svira Šostakoviča, Šnitkea i Čajkovskog 31. maja

Finale ciklusa "Mrakobes" Beogradske filharmonije, pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, zakazano je za petak, 31. maj, na sceni beogradskog Kolarca, najavljeno je danas iz Filharmonije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.05.2019.

15:00

Beogradska filharmonija svira Šostakoviča, Šnitkea i Čajkovskog 31. maja
Foto: Beogradska filharmonija

Na programu je moćna kombinacija dela Šostakoviča, Šnitkea i Čajkovskog, a kao solista sa orkestrom se prvi put predstavlja violistkinja Tatjana Mazurenko.

Poslednjim koncertom u ovom ciklusu, mračna strana ljudskog postojanja dostiže svoju muzičku kulminaciju.

Program otvara svita iz opere "Ledi Magbet Mcenskog okruga" Šostakoviča, po priči o mladoj ženi preljubnici koja ubija svog supruga, njegovog oca i nećaka. Interesantno je što je Šostakovič glavnu junakinju pretvorio u svojevrsnu feminističku heroinu koja te zločine čini u cilju sopstvenog oslobadjanja od muške dominacije.

Jedno od izvodjenja ovog dela, kome je prisustvovao i Staljin i revoltirano ga napustio, bacilo je kompozitora narednih 25 godina u duboku izolaciju. Nesrećne životne okolnosti obeležile su i nastanak Koncerta za violu Alfreda Šnitkea, na kome je kompozitor radio u prelomnom periodu svog života.

Ova kompozicija je odmah doživela veliki uspeh, delom i zbog čuvenog Jurija Bašmeta kome je posvećena.

Zajedno s Beogradskoj filharmonijom, publika će imati priliku da čuje Tatjanu Mazurenko, jednu od vodećih violistkinja današnjice, kao i njen prepoznatljivo izražajan stil.

Koncert zaokružuje Četvrta simfonija Čajkovskog, zvana "Sudbinska". Rad na njoj autor je počeo u poslednjim mesecima braka i predstavlja njegovu borbu sa seksualnom opredeljenošću i depresijom.

Zato čitavim delom provejava metafora sudbine, te fatalne snage koja čoveka onemogućava da dostigne sreću.

Sto ulaznica za program snažne tematike biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: