Čak tri koncerta sa Gabrijelom Felcom

Gabrijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije, održaće ove nedelje čak tri koncerta. Najpre kao pijanista i domaćin Muzičkih razgovora u sredu 22. maja, a potom diriguje dva koncerta sa orkestrom na Kolarcu, u četvrtak i petak (23. i 24. maj).

Izvor: B92
Podeli
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Na Muzičkim razgovorima, neformalnim dnevnim koncertima s početkom u 14 časova, Felc će predstaviti violončelistu Nemanju Stankovića. U ulozi pijaniste, on će zajedno sa filharmoničarem odsvirati Betovenovu Sonatu za violončelo i klavir i razgovarati o kompozitoru kome je posvećena celokupna naredna seozna Beogradske filharmonije. Kao i do sada, ulaz na ove koncerte je besplatan.

A jedan od najinteresantnijih programa ove sezone, publika će imati priliku da čuje čak dva puta na Kolarcu, u četvrtak i petak od 20 časova. Raskošna i pompezna dela Otorina Respigija vode na jedinstveno muzičko hodočašće, najpre uz kompoziciju „Crkveni prozori“, a potom, filharmonijski putevi vode u Rim! Svi zaljubljenici u večni grad uživaće u tonskoj poemi „Rimske svečanosti“, i živim opisima rimskih scena, od vremena antičkog carstva u punom sjaju, pa do plesa „saltarelo“ na Trgu Navona.

Između ova dva orkestarska giganta, svetli jedan biser - Bahov najpoznatiji koncert za čembalo koji se danas najčešće izvodi na klaviru, u izvođenju pijaniste Erika le Saža, jedinstvenog, suptilnog izraza. Za filharmonijski nastup u četvrtak još uvek ima ulaznica, a za petak će moći da se kupe ulaznice za stajanje sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

strana 1 od 15 idi na stranu