Solistički koncert Nebojše Maksimovića u Galeriji SANU

Na programu komadi Šumana i Lista.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Privatna arhiva/Nebojša Maksimović
Foto: Privatna arhiva/Nebojša Maksimović

U četvrtak 23. maja u Galeriji SANU biće održan solistički koncert Nebojše Maksimovića, jednog od naših najvećih živih pijanista.

Na repertoaru će se naći Šumanova Arabeska Op.18 u C-duru i etide, kao i Listova dela, među kolima i Paganinijeva etida broj 3 „La Campanella“ u gis molu, Paganinijeve etide broj 2, u Es-duru i 5 u E-duru, u aranžmanu Vladimira Horovica, kao i „Sivi oblaci“.

Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dve godine je počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu "Slavenski" u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu "Mokranjac" završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994. godine kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi, sa najvišim ocenama.

Magistrirao je i na Akademiji "Santa Cecilia" u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovanija Umberta Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove.

Oktobra 2009. godine doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.

Maksimović javno nastupa od svoje četvrte godine, a osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Ulaz na koncert s početkom u 18 časova je slobodan.

strana 1 od 15 idi na stranu