Meksički kompozitor komponovao Teslinu simfoniju

Meksikanac Alehandro Sančez Navaro inspirisan stvaralaštvom jednog od najvećih umova današnjice komponovao je Teslinu simfoniju, sastavljenu iz osam delova.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.02.2019.

08:00

Meksički kompozitor komponovao Teslinu simfoniju
Foto: Gettyimages

"Srećan sam što sam komponovao muziku inspirisanu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći naučnik koji je ikada postojao, on je više od toga - vizionar 21 veka. Njegova zaostavština zalužuje veliku pažnju i brigu. To simfonijsko-vizuelno iskustvo uz dobro izabrane poruke moglo bi biti efikasan način za buđenje svesti ljudi, upravo sada kada nam je više nego ikad potrebna nauka da spasavamo prirodu i civilizaciju", naveo je Sančez Navaro za Tanjug.

Meksički kompozitor i dirigent rekao je da je tokom više od tri decenije rada komponovao dela o istorijskim ličnostima među kojima je i južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar.

"Moja dela inspirisana su istorijom, ali i prirodom, šumama, planinama i okeanima", rekao je Sančez Navaro koji je bio jedan od ucešnika skupa koji je Teslina naučna fondacija organizovala u Njujorku u hotelu Njujorker 7. januara, povodom 76. godina od smrti velikog srpskog i svetskog naučnika.

Sančez Navaro je rekao da je o Teslinim naprednim rešenjima čuo jedne davne godine na povratku sa Kariba, gde je na Svetskom energetskom kongresu predstavio svoju "Okeansku simfoniju".

Nakon toga, počeo sam da čitam i proučavam sve što sam mogao da nađem o tom velikom pronalazaču i kao rezultat te inspiracije nasatalo je osam dela.

"Koncert posvećen Tesli sastoji se od osam simfonijskih dela - ''Ples munja'', ''Slobodna energija'', ''Posebna veza'', ''Novi pronalazak'', ''Teslin toranj'', ''Galaktička'' i ''Teslina simfonija''", rekao je on.

Dela su, kako je dodao, zahvaljući novim tehnologijama napravljena tako da publika kroz njih može da sazna i glavne činjenice o Teslinom životu i delu.

"Zahvaljujući novim tehnologijama izvođenje muzike danas može ići uz video podlogu koja projekat čini posebnim vizuelnim iskustvom", kazao je on.

Početkom oktobra Navarro je "Teslinu simfoniju" premijerno izveo sa Filharmonijskim orkestrom Keretaro, rekao je on i dodao da je Keretaro jedan od 32 suverena entiteta Meksika, na severu centalnog dela zemlje.

"Simfonija je postigla veliki uspeh. Mladi su bili posebno oduševljenji. Ne samo da su razumeli, već su bili izuzetno uzbuđeni i oduševljeni delom o velikom svetskom naučniku - heroju", kazao je kompozitor.

Sančez Navaro nastupao je do sada između ostalog sa filharmonijama Mekisiko Sitija, Jukatana, Simfonijskim orkestrom Meksika, Paragvaja... Završio je Berkli i Školu muzike na Menhetnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: