Hendlova opera premijerno izvedena u Srbiji

Hendlova barokna opera "Acis i Galatea", u režiji svetski priznate operske zvezde Marijane Mijanović i produkciji Nove Beogradske, premijerno je izvedena dva puta, u subotu u novosadskoj Sinagogi i u nedelju na sceni beogradskog Kolarca.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovaj dugoočekivani prvorazredni umetnički događaj odigrao se i u polu-scenskom izvođenju, upravo onako kako je i Georg Fridrih Hendl učinio na dvorcu vojvode od Čandosa 1718. godine.

Publika u Kolarcu prisustvovala je rediteljskom debiju Marijane Mijanović, koja je nastupala u glavnim ulogama velikih operskih kuća u Beču, Cirihu, Parizu...

Mlade zvezde barokne muzike: tenor Leif Arun-Solen iz Švedske, sopran Beatriz de Susa iz Portugala, danski tenor Matias Hedegard i naš već afirmisani bas-bariton Sreten Manojlović, izmamili su ovacije ljubitelja opere u Kolarcu.

Uz soliste, nastupio je barokni ansambl "Nju triniti barok" na istorijskim instrumentima, pod dirigentskom upravom Predraga Goste.

Publika je čula Kontinuo orgulje, barokne violine, barokni fagot i Italijansko jedno-manuelno čembalo.

Svi ti vredni istrumenti stigli su u Beograd zahvaljujući Markus fondaciji iz Vašingtona u SAD.

"Acis i Galatea" bila je najčešće izvođeno scensko delo slavnog Hendla, koji je tokom prve polovine 18. veka bio priznat i kao najveći operski kompozitor Engleske.

Opera je premijerno izvedena u Srbiji povodom 300 godina od njene premijere i godišnjice obeležavanja 260 godina od smrti Georga Fridriha Hendla.

Ove godine navršava se i pet godina od osnivanja Nove Beogradske opere i ova premijera je, istovremeno, kruna u petogodišnjem radu ovog izuzetno kreativnog tima, na produkciji i promociji muzičke umetnosti.

strana 1 od 22 idi na stranu