Hendlova opera premijerno izvedena u Srbiji

Hendlova barokna opera "Acis i Galatea", u režiji svetski priznate operske zvezde Marijane Mijanović i produkciji Nove Beogradske, premijerno je izvedena dva puta, u subotu u novosadskoj Sinagogi i u nedelju na sceni beogradskog Kolarca.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.02.2019.

08:45

Default images

Ovaj dugoočekivani prvorazredni umetnički događaj odigrao se i u polu-scenskom izvođenju, upravo onako kako je i Georg Fridrih Hendl učinio na dvorcu vojvode od Čandosa 1718. godine.

Publika u Kolarcu prisustvovala je rediteljskom debiju Marijane Mijanović, koja je nastupala u glavnim ulogama velikih operskih kuća u Beču, Cirihu, Parizu...

Mlade zvezde barokne muzike: tenor Leif Arun-Solen iz Švedske, sopran Beatriz de Susa iz Portugala, danski tenor Matias Hedegard i naš već afirmisani bas-bariton Sreten Manojlović, izmamili su ovacije ljubitelja opere u Kolarcu.

Uz soliste, nastupio je barokni ansambl "Nju triniti barok" na istorijskim instrumentima, pod dirigentskom upravom Predraga Goste.

Publika je čula Kontinuo orgulje, barokne violine, barokni fagot i Italijansko jedno-manuelno čembalo.

Svi ti vredni istrumenti stigli su u Beograd zahvaljujući Markus fondaciji iz Vašingtona u SAD.

"Acis i Galatea" bila je najčešće izvođeno scensko delo slavnog Hendla, koji je tokom prve polovine 18. veka bio priznat i kao najveći operski kompozitor Engleske.

Opera je premijerno izvedena u Srbiji povodom 300 godina od njene premijere i godišnjice obeležavanja 260 godina od smrti Georga Fridriha Hendla.

Ove godine navršava se i pet godina od osnivanja Nove Beogradske opere i ova premijera je, istovremeno, kruna u petogodišnjem radu ovog izuzetno kreativnog tima, na produkciji i promociji muzičke umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: