Praznik džeza u Akademiji 28

Manifestacija "Rođendan džeza" biće održana od 22. do 28. februara u Klubu Akademije 28 u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2019.

10:23

Praznik džeza u Akademiji 28
Foto: wangsong/Depositphoto.com

Manifestaciju će otvoriti eminentni srpski džez pijanista i kompozitor Miloš Miša Krstić, a iste večeri nastupiće i istaknuti džez saksofonista Jovan Maljoković sa svojim "Balkan salsa bendom".

Druge koncertne večeri, 23. februara, nastupiće jedan od najinteresantnijih autorskih sastava sa ovih prostora, grupa "Fish in Oil", a posetioci će imati priliku da uživaju u jedinstvenim, autorskim instrumentalima ovog benda, zasnovanim na simbiozi bluza, džeza, rokenrola, uz virtuozne i smele improvizacije.

Centralni deo programa, na dan kada je objavljena prva džez ploča, 26. februara, obeležiće koncert "The Belgrade Dixieland Orchestra".

Specifičnost ovog koncerta je kreiranje atmosfere džez klubova iz dvadesetih godina prošlog veka, sa zanimljivim gostujućim muzičarima, nagradama za publiku i rođendanskom tortom.

Tradicionalno, orkestar će i ove večeri izvesti kompozicije koje su sačinjavale prvu džez ploču. Prva ploča sa zvucima džeza objavljena je 26. februara 1917. godine, a na njoj su se nalazile samo dve pesme, "Livery Stable Blues" i "Dixie Jaš Band One Step", koje je za potrebe snimanja izveo "Original Dixieland Jaš Band".

Džez sastav "Hot Club of Belgrade", čiji repertoar čine sving standardi, klasične džipsi džez numere i evergrin kompozicije sa područja Balkana, prearanžirane u džez maniru, nastupa 27. februara.

Manifestaciju "Rođendan džeza" u Klubu Akademije 28, ove godine će zatvoriti internacionalni sastav "Barcelona Belgrade Reunion" i proslavljeni džez kontrabasista Ivan Kovačević, velikim klupskim koncertom 28. februara.

Program je osmišljen i realizovan u saradnji sa Vladimirom Rackovićem, umetničkim rukovodiocem "The Belgrade Dixieland Orcestra". Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: