Hor "Lola" peva u slavu stradalima za oslobođenje i ujedinjenje

Кoncert hora "Ivo Lola Ribar" povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata biće održan 4. decembra na Kolarcu, u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2018.

11:56

Hor
Foto: Promo

Koncert, pod nazivom "Opelo držim kakvo ne vide nebo jošte", počeće u 20 sati, a na na programu je remek-delo srpske horske muzike, Opelo Stevana Hristića, "osvećeno poginulima i umrlima u ratovima za narodno oslobođenje i ujedinjenje 1912 - 1918".

Solista je Nenad Nenić, bariton, a dirigent, maestro Milovan Pančić. Hor AКUD "Ivo Lola Ribar" iz Beograda (1944.) jedan je od najznačajnijih ansambala u Srbiji. Izveo je više od 3.200 koncerata širom sveta.

Blizu 9.500 pevača, bilo je do sada u članstvu hora, među kojima su neki od njih postali ugledni članovi Opere sa bogatim međunarodnim karijerama (Radmila Bakočević, Miroslav Čangalović, Biserka Cvejić, Zoran Mojsilović).
Foto: Promo
Horom su dirigovali vrhunski umetnici poput Borivoja Simića, Borislava Pašćana, Dušana Skovrana, Ive Dražinića. Od 2010. godine, horom ponovo diriguje maestro Milovan Pančić, za čije vreme je zabeleženo najviše uspeha.

Osvojio je više od 300 različitih priznanja, od kojih se posebno izdvajaju prve nagrade na 17 međunarodnih festivala.

"Hor zvuči kao vetar, čas kao lahor, čas kao oluja. Čas kao plač, čas kao opomena, u tihom brujanju molitve. Gospodi pomiluj, otpevan na 40 načina, izgleda kao da se svi ljudi sveta mole sa svih strana sveta", "Pančićevo dirigivanje je čista umetnost. On slika muziku, i nežno i energično", neki su od komentara publike nakon izvođenja Opela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: