Simon Trpčeski 23. decembra u Kolarčevoj zadužbini

Posle nastupa na najvećim koncertnim scenama širom Evrope, makedonski pijanista svetskog renomea Simon Trpčeski predstaviće svoj novi projekat "Makedonisimo" 23. decembra u Kolarčevoj zadužbini.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.11.2018.

18:35

Simon Trpčeski 23. decembra u Kolarčevoj zadužbini
Foto: Screenshot, Youtube

Makedonski kompozitor Pande Šahov, koji dugo živi u Londonu, gde predaje na Kraljevskom koledžu za muziku, specijalno za projekat "Makedonisimo" obradio je pažljivo odabrane makedonske narodne melodije za kamerni sastav, u kome su pored Trpčeskog, i Aleksandar Krapovski (violina), Aleksandar Somov (violončelo), Hidan Mamudov (klarinet, saksofon, kaval) i Vlatko Nušev (udaraljke).

"Ideja za ovaj projekat potekla je od Simona Trpčeskog i njegova strast prema tradicionalnoj muzici bila je pokretačka sila tokom celokupnog perioda osmišljavanja. Svaki od šest stavova uključuje pesme i igre sa istovetnim metričkim obrascima. 'Medli' narodnih igara ili pesama obično se naziva ''splet'', ali ja više volim da koristim reč ''pletenica'', pa je tako čitav ciklus dobio naziv 'Pletenice' (mak. Pletenki)", objašnjava Šahov.

U ovom projektu koji ima za cilj, kako kaže, predstavljanje makedonske muzičke tradicije, pesmama i igrama se ne pristupa na "akademski" način.

"Kao kompozitor, želeo sam da smestim originalni materijal u moj sopstveni zvučni svet, koji je podjednako pod uticajem impresionističkog tretmana od zvuka i džez harmonija", rekao je Šahov.

Pijanista Simon Trpčeski spada među najtraženije umetnike svoje generacije, ostvaruje nastupe sa vodećim orkestrima sveta kao što su Londonski simfonijski orkestar, Kraljevski Konserthebau orkestar, Ruski nacionalni orkestar, Njujorška filharmonija, Kineska filharmonija.

Redovno održava resitale u svetskim metropolama - u Njujorku, Londonu, Parizu, Los Anđelesu, Pragu, Tokiju...

Među dirigentima sa kojima je sarađivao nalaze se umetnici svetske reputacije - Vladimir Aškenazi, Andris Nelsons, Antonio Papano, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Vladimir Jurovski, Suzana Melki, Ðanandrea Noseda, Sakari Oramo, Vasilij Petrenko, Kšištof Urbanski...

Tokom jeseni 2017. Trpčeski je ostvario niz koncerata u londonskom Vigmor Holu kao rezidentni umetnik, uključujući duo resital sa stalnim saradnikom violončelistom Danijelom Miler-Šotom, kao i britansku premijeru projekta "Makedonisimo".

Koncert "Makedonisimo" u Kolarčevoj zadužbini će biti održan u sklopu ciklusa "Refleksije Bemusa", a to će biti prvo predstavljanje autorskog projekta Simona Trpčeskog i Panda Šahova u regionu.

Ulaznice po cenama od 600 i 800 dinara su u prodaji na blagajni Kolarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: