Novi Sad je postao međunarodni centar džeza

Novosadski džez festival, 20. po redu svečano je otvoren na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozoriššta.U ime grada domaćina, Festival koji će trajati do 17. novembra, svečano je otvorio Dalibor Rožžić, član Gradskog veća za kulturu, naglasivši da je reč o jubilarnom, 20. džez festivalu u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

09:48

Novi Sad je postao međunarodni centar džeza
Foto: Thinkstock

"Ovaj festival se tokom godina pozicionirao kao jedan od najznačajnijih, ne samo u naššoj zemlji nego i u regionu. Novosadska publika ima priliku da slšuša najkvalitetniji džžez, a naš grad, zahvaljujući i ovom festivalu, postaje međunarodni centar džžeza", rekao je Rožžić i zahvalio KCNS što je svih ovih godina negovao ovaj festival, saopštili su organizatori.

Rožžić je naglasio da je ovaj program naššao svoje mesto i u projektu Evropske prestonice kulture. Gradska uprava kulture i Fondacija „Novi Sad 2021“, u saradnji sa KCNS, nastoje da program jošš višše unaprede kako bi festival bio sve kvalitetniji.

Praćen burnim aplauzom tokom izlaska na scenu, Vojislav Bubiša Simić (94), legendarni dirigent Orkestra RTV Beograd, prisetio se da je džez u Novom Sadu prisutan već 40 godina, ali da je značaj aktuelnog festivala velik jer je tokom dve decenije ugostio najveće svetske zvezde džžeza.

Potom su na binu izaššli izvođači. Prve večeri Novosadskog džžez festivala, u okviru glavnog programa, nastupio je Maća Gharibian Trio iz Francuske.

Maća Gharibian, pevačica, kantautorka, izvođač i kompozitorka pozoriššne i filmske muzike, džžez je dodala svom repertoaru posle dužžeg boravka u Njujorku i uspela da dobije prirodni spoj svih tih uticaja, menjšajući džžez, jermenske narodne pesme i druge nezapadne tradicije i formirajući sopstveni stil koji predstavlja urbanu i modernu meššavinu žžanrova.

Zatim je na scenu izašao The Steve Wilson & Wilsonian's Grain, kvartet iz Njujorka. Njihov repertoar predstavlja Vilsonove autorske kompozicije i aranžmane, kao i kompozicije članova benda. Na kraju prve večeri ovogodiššnjeg festivala nastupio je austrijski Julia Siedl Trio. Muzičarka koja potiče iz pokrajine Donja Austrija, a žživi u Beču, Julia Siedl, neguje osećajan i topao zvuk.

Njena muzička estetika je prefinjena a ujedno i izrazito raznolika, jer obuhvata višše stilova. Sa svojim muzičkim partnerima, ova pijanistkinja realizuje svoju potpunu individualnu interpretaciju džžeza u kojoj na rafiniran način melodije određuju ton, a suptilno strukturirane harmonije i improvizacije u služžbi muzike na veoma raznolik način određuju događaje.

Posle glavnog programa, ljubitelji džžez zvuka imali su priliku da u SNP klubu užživaju u DŽem Sešn- House Band-u. Festival se održžava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podrššku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima AP Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: