40 godina star intervju Šarla Aznavura pred poluprazan koncert u Nišu

Pred koncert koji je 1978. godine održao kralj francuske šansone Šarl Aznavur u niškoj hali "Čair", tada mlad novinar, a danas sociolog kulture Nikola Božilović, imao je čast da uradi intervju sa njim. Šansonjer mu je kroz kratak razgovor otkrio da je pevao od rođenja, da mu je klasična muzika bila omiljena, kao i da je prihode od koncerta koji je te godine održao u Beogradu namenio autističnoj deci.

Izvor: Južne vesti
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kako Južne vesti pišu, "francuski Frenk Sinatra", kako su mnogi nazivali Aznavura, pevao je pred malobrojnom publikom u hali "Čair" 8. decembra 1978. godine, ali Božilović ističe da je mnogo značajnije od toga što je sala bila skoro prazna to što je ovaj umetnik održao koncert u Nišu.

Jedan od "krivaca" što Nišlije tada nisu iskoristile priliku da čuju ovog velikana francuske šansone je, kako kaže Božilović, to što mnogi nisu poznavali tu vrstu muzike, ali je možda i bitniji razlog to što sedamdesetih nije postojala ovakva vrsta propagande, niti je bilo društvenih mreža, pa mnogi nažalost nisu uspeli da saznaju ko peva u njihovom gradu.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Mada je on davao komplimente i niškoj i uopšte jugoslovenskoj publici, mislim da je i sam video da interesovanje za to nije bilo tako veliko, ali mislim da je tako i danas i da za francusku šansonu ne bi bilo neko naročito interesovanje, naročito pored ovih skalamerija muzičkih koje se danas slušaju i koje su popularne", pojašnjava Božilović.

Sociolog kulture ipak smatra da je velika stvar što je jedna takva "muzička veličina" imala koncert u Nišu i da je to bio zaista veliki događaj koji je ipak prošao nezapaženo.

Iako je od tada prošlo 40 godina, Božilović se seća da je velikan francuske šansone tada bio na turneji po Jugoslaviji, a pre nego što će da izađe pred nišku publiku, Aznavur mu je u intervjuu otkrio da je novac koji je zaradio nakon beogradskog koncerta dao deci sa autizmom.

"Osećam se dužnim da deo svojih prihoda namenim u dobrotvorne i humanitarne svrhe", naveo je Aznavur u intervjuu koji je objavljen u Narodnim novinama tri dana nakon koncerta.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Šansona - velika Aznavurova ljubav

Razgovarajući sa njim, tada 27-godišnjak na početku svoje novinarske karijere, Božilović je, priseća se, stekao utisak da je Aznavur vrlo prizeman i čovek koji ceni vrstu muzike koju izvodi, dok je o popularnoj muzici govorio sa rezervom. Rekao mu je i da "peva oduvek", kao i da za njega ne postoji savremena muzika, već samo muzika sa različitim ritmovima i raznim vremenima.

Međutim, svako vreme donosi specifičnu muziku, kao što je na primer francuska šansona. Ona je ostala ista kao i pre 30 godina - naveo je Aznavur.

Božilović kaže da je u to vreme bio popularan Džon Travolta, kao i Bitlsi i Stonsi, pa je i o tome razgovarao sa šansonjerom, koji je o toj vrsti muzike govorio da je "muzika trenutka". Iako nije govorio negativno o njoj, ipak je šansona bila njegova najveća ljubav i rekao je da je to nešto zaista posebno u muzici.

"I ja mislim da je to tako, s tim što smatram da pored šansone, koja je za mene jedna vrsta soul muzike, muzike koja se izvodi uz jednu ličnu impresiju, nešto slično kao što je bluz crnaca ili amerikanaca. Međutim, on ipak izdvaja šansonu kao nešto što je specifično", dodaje Božilović.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Aznavur je, ističe sociolog kulture, bio "čovek bez treme", koji nonšalantno peva, daje sebe i svoja osećanja publici, a to su mogli da vide i čuju oni koji su pre 40 godina bili na njegovom koncertu u Nišu.

Božilović dodaje i da je razgovor sa Aznavurom bio jedan od njegovih prvih intervjua, a iako mu je novinarska karijera trajala svega dve godine zbog fakultetskih obaveza, kaže da je, osim velike časti što je u svom gradu pričao sa velikim umetnikom, to bilo i dragoceno iskustvo za njegovu dalju karijeru.

Francuski šansonjer Šarl Aznavur je rođen u Parizu 1924. godine, a osim pevanjem bavio se i komponovanjem i glumom. Njegovu muziku izvodili su čuveni umetnici Lučano Pavaroti, Andrea Bočeli, Rej Čarls, Frenk Sinatra i mnogi drugi. U karijeri dugoj 8 decenija prodao je više od 180 miliona ploča u 80 zemalja, a snimio je više od 1.200 pesama na 8 jezika. Njegova najpoznatija numera bila je La Bohema. Preminuo je 1. oktobra u 95. godini života.

strana 1 od 25 idi na stranu