Glamurozno otvaranje sezone Beogradske filharmonije "Bitije ljudsko"

Stajaćim ovacijama završen je nesvakidašnji nastup Beogradske filharmonije, kojim je sinoć otvorena koncertna sezona pod palicom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 22.09.2018.

08:29

Glamurozno otvaranje sezone Beogradske filharmonije
Gabrijela Felc / Foto: Marko Ðokoviæ

Za prvi koncert u sezoni, kome je prisustvovala i proslavljena holivudska glumica Stana Katić, vladalo je ogromno interesovanje, a radoznala publika je u velikom broju stajala.

Sezona je svečano otvorena intoniranjem himne Bože pravde, nakon čega je usledio najpoznatiji muzički motiv u klasičnoj literaturi - sudbinske note Pete Betovenove simfonije.

U drugom delu koncerta, potpuni mrak je najavio uzbudljivu i napetu atmosferu jedine Bartokove opere "Zamak Plavobradog". Bas Balint Sabo tumačio je Plavobradog koji svojim dvorcem sa sedam tajnovitih vrata fascinira lepu Juditu, mecosoprana Adrianu Bastidas Gambou, koja sve čini da ih otvori i otkrije njihove tajne.
Foto: Marko Ðokoviæ
Bartokovo remek-delo, slušaoce je držalo na ivici, dok su, zajedno sa pevačima i orkestrom prolazili kroz vrata zamka predstavljenim neobičnim svetlima. Tri umrle žene Plavobradog dočarale su balerine koje su se kroz salu "ušunjale" na scenu i doprinele neobičnoj atmosferi ove opere prepune iznenađenja.

Beogradska filharmonija je obeležila 100 godina od prvog izvođenja ovog dela, i pretvorila Kolarac u savremenu opersku scenu uz pomoć reditelja Aleksandra Nikolića i njegovog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: