Afrička duša i makedonske note – vatromet emocija u Beogradu VIDEO

Femi Kuti, bend “Pozitivna sila“, Makedonska filharmonija, Donji grad Kalemegdana, prijatna letnja noć – recept za muzički spektakl i vatromet emocija koje nedostaju današnjem Beogradu.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
screenshot
screenshot

Ljubitelji zvuka legende afrobita su, za razliku od njegovog prošlogodišnjeg gostovanja u srpskoj prestonici imali priliku da vide nešto potpuno novo – savršen miks ideje afričke muzike i osećaja za ritam, takt, notu koji se smatra jednim od zaštitnih znakova makedonskog naroda.

Cele večeri Kuti je fenomenalno balansirao između uloga pevača, svirača, dirigenta svog benda i “kopilota“ lidera Makedonske filharmonije Džijana Emina, koji je prelistao od početka do kraja celu knjigu sa partiturama, uz pritom savršen odabir trena za neizbežnu improvizaciju i vraćanje na ono što je planirano i već usvirano.

Dodatnu čar performansu donele su pevačice pratećih vokala, koje su svojim plesom i kostimografijom više ličile na nekakve afričke dodole, spremne da dozovu kišu emocija u Donji grad beogradske tvrđave.

Muzika

Neverovatan uspeh srpskih muzičara u Njujorku

Istaknuti srpski muzičari odvešće američku javnost na putovanje kroz 700 godina srpske muzike, od tradicionalne muzike do džeza. Koncert "Putovanje kroz zvuke Srbije" održaće se u čuvenom Karnegi Holu u Njujorku, 24. septembra ove godine. Tom prilikom će se američkoj javnosti predstaviti spektar izuzetnih sprskih izvođača koji žive u Velikoj jabuci i njihova ljubav prema negovanju srpskog melosa, ritma i izraza.

Muzika petak 21.09. 19:28 Komentara: 1

Jubilarni BEMUS ugostiće svetske muzičke zvezde

Pedeseti, "Zlatni BEMUS", treba da ispuni mnoga očekivanja – da podseti one sa malo dužim sećanjem na dane najvećih uspeha, kada su u Beogradu gostovali najveći svetski umetnici i ansambli; da osvetli onu dimenziju svečarskog, sadržanu u samom nazivu manifestacije, koja u godini jubileja nameće potrebu za naročitim sjajem; da oda priznanje onim ansamblima iz Srbije koji su, takoreći, podigli BEMUS i bili stožeri programa tokom njegovog postojanja; i konačno, da osvetli pravac kojim će se ova višedecenijska manifestacija kretati u novom milenijumu, u vreme kada tehnologija u velikoj meri potiskuje umetničke sadržaje i načine prezentacije umetnosti iz prošlosti.

Muzika sreda 19.09. 15:25 Komentara: 0

Svečano otvaranje sezone Beogradske filharmonije počinje spektaklom

Svečano i sasvim nesvakidašnje otvaranje sezone Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazano je za 21. septembar na Kolarcu u 20 časova. Filharmonija obeležava 100 godina od prvog izvođenja jedine Bartokove opere "Zamak Plavobradog", zbog koje će dvoranu Kolarca pretvoriti u modernu opersku scenu.

Muzika sreda 19.09. 09:41 Komentara: 4
strana 1 od 23 idi na stranu