Novi skandal: Bajaga ponovo nepoželjan u Hrvatskoj

Nakon otkazivanja koncerta Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu, vrlo je moguće da on i Instruktori neće da nastupe ni u Sisku 15. septembra, na Danima piva.

Kultura

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 11.09.2018.

21:00

Novi skandal: Bajaga ponovo nepoželjan u Hrvatskoj
Foto: Tanjug/Hina

Saopštenja u kojem se traži zabrana odnosno otkazivanje nastupa Bajage u Sisku, poslale su Koordinacija udruženja proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, kao i gradski ogranak udruženja dobrovoljaca Domovinskog rata grada Siska, na čelu s predsednikom Antunom Perekovićem, piše hrvatski portal “Jutarnji”. Prenosimo oba saopštenja.

U saopštenju Koordinacije braniteljskih udruženja Sisačko-moslavačke županije stoji:

“Kao Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko- moslavačke županije u kojima se okuplja većina branitelja sa područja Banovine i Sisačko-moslavačke županije smatramo da je neprimjereno i neumjesno dovođenje u Grad Sisak , grad hrvatskih pobjeda „estradnih umjetnika“ koji su za vrijeme Domovinskog rata na okupiranim područjima Hrvatske podržavali i nastupali za teroriste koji su okupirali trećinu Hrvatske, teroriste koji su činili nezamislive zločine nad hrvatskim braniteljima i nad civilnim stanovništvom, teroristi koji su razorili trećinu gospodarskih, kulturnih i civilnih objekata.

Pesme koje je pevao Momčilo Bajagić - Bajaga kakvih se ne bi posramio ni jedan četnički vojvoda (uključujući i Boru Čorbu, njegovog nekadašnjeg gazdu i poslodavca) vrlo jasno govore koga je podržavao i bodrio: “Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska“, “Lepa vaša bit će groblje.”.

Smatramo da dovođenje takvih “estradnih umjetnika“ pored toliko hrvatskih pevača koji žive i rade i plaćaju porez u RH otvara nezacijeljene rane stradalnika Domovinskog rata ne samo u Gradu Sisku nego i u cijeloj Hrvatskoj”, piše u saopštenju koje je potpisao Nenad Bužanić, predsednik Koordinacije.

Sisački dobrovoljci Domovinskog rata takođe su objavili svoje saopštenje povodom najavljenog Bajaginog nastupa u Sisku.

“Povodom najavljenog koncerta Momčila Bajagić Bajage na manifestaciji Dani piva u Sisku dana 15.rujna 2018.godine, mi hrvatski dragovoljci, koji smo prvi stali u obranu Republike Hrvatske protiv četničke horde, smatramo kako je neumjesno dovoditi ovakve umjetnike iz susjedne nam zemlje, a koji je tijekom Domovinskog rata pjevao četničkim hordama i na taj način ih bodrio. Sisak je grad hrvatskih pobjeda i ponosni smo na njega. Kao borci za slobodu u Domovinskom ratu u miru promičemo toleranciju i slobodu, ne širimo mržnju, ali smatramo kako je ovo previše s obzirom na okolnosti, s obzirom da naše majke, očevi, djeca, još uvijek tragaju za 1.500 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Smatramo da u Hrvatskoj imamo dovoljno odličnih pjevača i grupa koje se može angažirati na manifestacijama kao što je gore navedena. Željeli bismo dobiti očitovanje tko je pozvao imenovanog pjevača u grad Siska dan prije obilježbe pogibije našeg heroja iz Domovinskog rata Marijana Celjaka. Općenito u mjesecu rujnu obilježavamo obljetnice najvećih stradavanja civila, hrvatskih branitelja i gradova i mjesta u Domovinskom ratu.

Tražimo zabranu nastupa Momčila Bajagića Bajage, isključivo zbog njegovog nastupa tijekom Domovinskog rata kojim je bodrio ionako krvoločne horde četnika“, stoji u saoštenju koje je potpisao predsednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Siska, Antun Pereković.

O celom slučaju oglasila se Mirjana Žličarić, direktorka Turističke zajednice Grada Siska, koja je organizator događanja.

“Ovo je turistička manifestacija, a turizam ne poznaje granice. Ja sam protiv bilo kakvih zabrana. Neko je gospodinu Bajagiću dao radnu dozvolu da nastupa u Hrvatskoj i nama je to dovoljno”, izjavila je Žličarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: