Divanhana: "Beogradska publika prepoznaje ljubav koju nosi sevdah"

Beogradska publika ceni umetnost i prepoznaje sponu i ljubav koju nosi sevdah, kažu članovi sarajevske grupe "Divanhana" uoči koncerta u Kolarčevoj zadužbini kojim će, zajedno sa turskom pevačicom Suzan Kardeš, otvoriti 7. beogradski world music festival "Todo Mundo".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.08.2018.

11:00

Divanhana:
Foto: Promo

"Imamo zaista lepu i vrlo bogatu istoriju sa beogradskom publikom i ovim gradom i uspešne koncerte. Beogradska publika zna za Divanhanu i vrlo dobro reaguje na našu muziku, na sevdah u globalu i ostale izvođače takve vrste muzike tako da se zaista radujemo koncertu na Kolarcu 30. avgusta i verujemo da će biti jednako uspešan kao i prethodni", rekao je za Tanjug Neven Tunjić, pijanista Divanhane koja je na Kolarcu nastupala pre dve i po godine.

Istakao je da muzika ne razdvaja, već spaja i dodao da ne pravi razliku između strane i domaće publike jer i stranci, iako ne razumeju tekst, dobro reaguju na sevdah.

"Ne moraju znati naš jezik da bi osetili tu muziku... Nedavno smo svirali u jednom malom gradu u Nemačkoj gde u publici nije bio nijedan Balkanac, a opet su reagovali na našu muziku maltene kao i Balkanci. Neretko se desi da publika zapleše na koncertu jer ih ponese energija koju sevdah sa sobom nosi", rekao je on.

Naveo je da je problem naših bendova to što nemaju objektivnu kritiku i mladim muzičarima poručio da veruju sebe i budu istrajni jer niko preko noći nije postao slavan.

"Mi smo već sedam, osam godina na sceni i zaista je bilo teških momenata, momenta kada smo znali prodati po deset karata na koncertu, ali smo gurali napred i kao kolektiv izlazili kao pobednici", rekao je on.

Za Amiru Medunjanin, svetski poznatu pevačicu sevdalinki, kaže da je unikatna i fenomenalna i da je doprinela tome da se u svetu čuje za sevdah kao vrlo privlačnu i interesantnu vrstu muzike.
Foto: Promo
"Amiru jako dugo poznajem i znam da je krenula ni iz čega i da je uspeh postigla samo svojim radom, trudom i pameću. Mislim da njena publika nije kupljena i da su to ljudi koji je iskreno vole i cene. Nama je, kao mladim ljudima, drago da imamo Amiru kao neku sevdah majku koja nam svima polako na neki način krči put za Evropu i svet", rekao je on.

Vokal benda Divanhana Naida Čatić je rekla da voli i ceni beogradsku publiku koja, dodala je, prepoznaje sponu i ljubav koju nosi sevdah.

"Sevdah nas je spajao u vreme magičnih izvođača sevdaha 70-ih godina, spaja nas i danas i tako treba da bude", rekla je ona i dodala da se "Divanhana" trudi da osim melahholične strane sevdaha, predstavi i njegovu veselu i šaljivu formu jer to publiku intrigira i zabavlja.

"Sevdah je nešto što nas spaja i izdvaja u odnosu na druge i trudimo se da publici ponudimo taj šareni spektar sevdaha jer smatram da je to jedna od osnovnih pokretačkih snaga i točkova koji nas zbližavaju sa publikom", dodala je Čatić.

Navela je da su umetnost, tradicija i baština sa ovih prostora unikatni i da to treba da bude motiv svima nama da stvaramo nešto što je kvalitetno i dobro za buduće generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: