Popović: Zaboravljamo da je Oliver deo života proveo u Cvijićevoj / VIDEO

"Postoje stvari za koje znate da se moraju desiti, ali verujete da neko zaslužuje da se ne dese tad kad se dese", kaže prijatelj Olivera Dragojevića i novinar Peca Popović.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

13:52

Popović: Zaboravljamo da je Oliver deo života proveo u Cvijićevoj / VIDEO
Foto: Prinscreen

"Teško sam primio vest o smrti Olivera Dragojevića. Postoje stvari za koje znate da se moraju desiti, ali verujete da neko zaslužuje da se ne dese tad kad se dese. Ne zaboravite da je Oliver nas 'trovao' svojim baladama i muzikom, a medicina nema odgovor na emocije. Kad takvi odlaze odnose uvek i deo vas. Nisu izgubili samo Dalmacija i Hrvatska, nego jedan prostor, jezik i emotivni zavičaj u kom smo svi rasli i nešto prepoznali i zavoleli", rekao je novinar i Dragojevićev prijatelj Peca Popović za TV Prvu povodom smrti legendarnog muzičara.

Upitan da li mu je delovalo da je Dragojevića zanimao Beograd, Popović je rekao da zaboravljamo da je hrvatski muzičar deo svog života proveo u Cvijićevoj uz Čobija, Jadrana Lazica i Macana Vesovića. "Beograd je bio i ostao najvažniji grad u ovom prostoru. Čija je umetnost i posebnost prepoznata u ovom gradu on je mogao da računa na ozbiljnu karijeru."

Kad se dogodi to što se dogodilo devedesetih - kad uspe mržnja, kaže Popović, teško je bilo održati normalan kontakt.

"On je bio ona vrsta Dalmatinca koji kad kaže nešto, neće da pogazi svoju reč. Ispada da smo oprostili Bleru, Šrederu, Solani i da jedino Dragojeviću nismo."

Na pitanje je li sad vreme da mu oprostimo, Dragojevićev prijatelj je rekao da je Oliver znao ko se na njega nikad nije ljutio.

"Njegove pesme se sve vreme slušaju u Beogradu. Rekao mi je da kad bi došao u Beogradsku arenu, bili bi nesrećni i ovde i tamo. On je znao koliko je u materijalnom smislu izgubio što nije pravio koncerte u Beogradu i Srbiji, ali da nije izgubio publiku. Nije mu se mnogo ljudi odavde javljalo, ali je imao još prijatelja. Boža Maljković i Aljoša Vučković su bili sa njim u kontaktu."

Popović je pre dve godine posle 29 godina uradio intervju sa Dragojevićem.

"Sve vreme je znao šta mislim o njemu. Oliver je izneo na scenu sliku Dalmatinca koji se ne stidi da bude pobeđen, da pati i tuguje. Reč je o muzičaru koji se retko rađa. On je bio Rej Čarls ovih prostora, jer kad on izlazi na binu iznosi jednu celu muzičku prošlost koja ne deluje kao mediteranska, jer je on zanate učio po Evropi".

Uvaženi rok novinar je rekao i da je Oliver nedavno kupio najbolji električni klavir, koji je davno želeo, i da je poslednje mesece života proveo svirajući ga na zastakljenoj taresi svoje kuće u Veloj Luci.

"Od Džibonija sam čuo da je Oliver jednom posle nekog koncerta u Las Vegasu u nekom baru seo za klavir i svirao i pevao evergrinove - Bitlse i crne muzičare. Svi su tapšali, a u jednom momentu mu se pridružio čovek i pevali su u duetu. Ispostavilo se da je to bio Pol Jang. Veliki muzikanti ne sviraju samo za pare, već i da podele to što imaju u sebi."

Popović je emotivno govorio o svom prijatelju, a na kraju razgovora kroz suze dodao da smo ostali dužni Dragojeviću da kažemo kakav bi nam život bio bez njega.

Kompozitor Vojkan Borisavljević, koji je sa Oliverom uradio legendarnu pesmu "A sad adio", trenutno boravi u Hrvatskoj i kaže da je tamo teško primljena vest o smrti poznatog muzičara, da je na nacionalnoj televiziji sinoć emitovana četvorosatna emisija o poznatom muzičaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: