Kolege se oprostile od Olivera Dragojevića: "Otišao je najveći među nama"

"Otišao je najveći među nama, čovek koji je svojom muzikom obeležio naše živote", saglasni su neki od protagonista hrvatske muzičke scene koja se oprašta od barda mediteranske šansone Olivera Dragojevića.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

08:00

Kolege se oprostile od Olivera Dragojevića:
Foto: Prinscreen/Youtube

Tonči Huljić, poznati producet, kompozitor ističe da je sa Oliverom Dragojevićem otišao deo životne lepote.

"Dobar deo mog života obeležio je glas Olivera Dragojevića. Za mene je on najbolji beli pevač na svetu. Vezivala su nas familijarna druženja i jao mi je teško danas. U ovom momentu možemo samo da plačemo za nejvećim od nas", rekao je Hulljić.

Slavni kantautor Ibrica Jusić kaže da je otišao najveći muzičar na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

"Najviše sam uživao u našim druženjima posle njegovih koncerata. Tada bi Oliver pokazivao koliki je majstor bio. Svirao je džez... muziku koju najviše voli. Bio je veliki umetnik. Uvek je bio raspoložen i neponovljiv na sceni... Ni sam nemam pojma na koliko sam njegovih koncerata bio", rekao je Jusić.

Pevač Goran Karan kaže da je Oliver u stvari otišao za galebom u legendu.

"Mnogo mi je značilo poznanstvo sa njim. Bio je simbol Dalmacije i mora koje nas okružuje. Ostale su nam njegove pesme da nas podsećaju kolko nam je važan bio", rekao je Karan. Kompozitor i pevač Petar Grašo napominje da je Oliver Dragojević obeležio njegov život.

"Družili smo se privatno, ali verujem da je njegova muzika postala i ostala deo života svakog od nas. Oliver je bio najlepša slika Dalmacije koju je svet sa zadaovoljstvom gledao.On je naše opšte dobro, kao more i sunce. Njegova muzika će živeti večno", rekao je Grašo.

Pevač Vlado Georgijev na svom je Tviteru objavio: "Pretužno je što si otišao! "Valja vrime niz skaline/vonj mižerne i morbine...", a sinoć smo pevali: "Novi život se rađa i sretne pesme mi naviru zvuci...” Ostaj zbogom prijatelju".

"Svi smo odrasli uz Olivera i njegov glas, zbog čega je postao deo naših života i porodica, još od rođenja s obzirom da je na estradi od 1967", rekao je Oliverov dugogodišnji saradnik Zlatan Stipišić Džiboni. "Oliver je sa nama kroz te svoje pesme koje su večne i kroz njegovu neposrednost. Mislim da, kada se razboleo, da smo svi videli kako je on najomiljenija osoba koju smo ikada imali jer su svi za njega pitali, brinuli. Svi. On je bio najnormalniji, najjednostavniji i najskromniji čovek kojeg sam znao. Svi znamo koliko je bio velik kao glazbenik, bio je za familiju, prijatelje. Uvek je sve stavljao ispred sebe i mislio na sve. Oliver je bio veliki, veliki čovek i veliko srce. Bio je broj jedan, najbolji i čudesan čovek ", kazao je Džiboni, autor čuvene pesme "Cesarica", koju je pevao Oliver.

Porukom na Fejsbuku, od Olivera se oprostio i muzičar Toni Cetinski.

"Dragi moj morski vuče, ništa više neće biti isto nakon tvog odlaska, sve tvoje šale i gluposti kojima smo se smejali kao deca su momenti koje nikada neću zaboraviti. Moram ti priznati da sam te voleo i volim kao da si mi otac, a po duši si mi bio ponekad kao mlađi brat. Od tebe sam najviše učio, jer sam od tebe i najviše dobio. Ti si se davao ljudima i prijateljima i nisi se štedeo u tome. U toj činjenici leži još jedna od tajni tvog uspešnog postojanja i rada. Oduvek si bio dokaz da nije dovoljno biti samo vrhunski umetnik nego i čovek, zbog toga ti veliko hvala", poručio je Cetinski i izrazio saučešće porodici. Pevač Masimo Savić rekao je da je Oliver uživao neverovatan respekt čitave muzičke zajednice i da se u pravom smislu reči mogao nazvati muzičarem.

"Definitivno je bio najveći među nama muzičarima", rekao je Savić, utvrdivši da Dragojević nije bio samo pevač.

"Oliver je bio multiinstrumentalista, čovek ogromnog muzičkog ukusa i stvaranja, jako puno se dalo od tog čoveka naučiti, strašno sam tužan zbog toga, svi znamo kakvu je bolest Oliver imao, ali svejedno uvek je šok", rekao je Savić, koji se prisetio da je s veseljem radio i pevao Oliverove "Stine".

Savić je rekao da se "ljudima dopala ta verzija, međutim, svaki put kad bih dobio Porina (hrvatska muzička nagrada), često bih znao reći da sam veliki Oliverov fan i tu cela priča završava", rekao je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: