Festival ARLEMM od 14. do 29. jula u Arilju

Deveta Ariljska letnja muzička manifestacija (ARLEMM), biće održana od 14. do 29. jula, a program će obuhvatiti koncerte, radionice, letnju školu, izložbe.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.07.2018.

17:37

Festival ARLEMM od 14. do 29. jula u Arilju
Printscreen / Arlemm.rs

Direktor ARLEMM festivala Dragutin Mladenović kaže da se svake godine trude da donesu nešto novo, da okupe zanimljive i nesvakidašnje umetnike koji sa sobom nose posebnu energiju i čine da ARLEMM ostaje u sećanju svakog ko ga poseti.

U okviru muzičkog programa ove godine će se predstaviti Orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije sa solistom na violončelu Draganom Đorđevićem, Marko Luis, Vasil Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Sara Renar, Aleksandra Radonjić, "YU grupa", "Neverne bebe", "Divanhana", hor Tamare Adamov Petijević i drugi.

Nastupiće i polaznici letnje škole ARLEMM-a, a Mladenović najavljuje i tradicionalni koncert profesora, zatim veče sa akademikom Matijom Bećkovićem, duhovno veče koje će voditi sveštenik Vukašin Milićević i glumac Nebojša Cile Ilić, brojne radionice, javne časove, izložbe.

Mladenović u intervjuu Tanjugu posebno izdvaja ARLEMM art radionicu za decu u okviru koje će mališani imati mogućnost da se upoznaju sa osnovama dizajna, a moći će da pohađaju i slikarsku, psihološku i radionicu lend arta.

Prvi put ove godine će, prema rečima direktora, biti uživo prenošeni koncerti ARLEMM-a na Telenorovom "Jutjub" kanalu, a prvi put će imati i nastavu flaute u okviru letnje škole, pod rukovodstvom profesorke Marine Nenadović, prve flaute Beogradske filharmonije.

"Novine su neophodne da bi osvežile program, ali uvek moraju da budu uklopljene u naš osnovni princip manifestacije, a to je najviši nivo kvaliteta umetničkih aktivnosti", naglasio je Mladenović.

On je rekao da pre devet godina nisu mogli ni da pretpostave kako će ARLEMM izgledati danas i da nije lako u malom gradu organizovati veliku manifestaciju koja traje dve sedmice.

"Postoji mnogo logističkih i organizacionih poteškoća koje zahtevaju duge i ozbiljne pripreme. Veliki gradovi imaju adekvatne koncertne prostore, sale, velike dvorane, instrumente. Nama je to sve u početku zadavalo dosta problema, a onda smo se okrenuli koncertima na otvorenom i tako pronašli jedan, za nas potpuno novi koncept. Priroda, ambijent gradskog trga, srednjevekovni amfiteatar u okviru porte Crkve sv. Ahilja, kao i sama porta, pružaju nezaboravan doživljaj i užitak u koncertu", naglasio je Mladenović.

Kaže da svake godine je sve veći broj polaznika, mladih umetnika, gostiju i turista uključen u aktivnosti ARLEMM-a.

"Dovođenje velikih umetnika, kamernih orkestara, horova i izvođača iz zemlje i inostranstva, veliki je izazov za organizatora. Samo ove godine, ARLEMM će ugostiti više od 100 izvođača klasične, duhovne, tradicionalne i džez muzike", dodao je on.

"Pre par godina, veći deo stanovnika ovog kraja nije nikada bio na koncertu klasične muzike, a deca nikada nisu videla uživo instrumente, poput violine, violončela, klavira…

Danas to isto stanovništvo može da kaže da je u s vom gradu slušalo Stefana MIlenkovića, Jovana Kolundžiju, Robija Lakatoša, čime se ne mogu pohvaliti mnogi stanovnici iz veći gradova od Arillja", naglasio je Mladenović.

On dodaje i da sve veći broj dece upisuje muzičke škole i vidi svoju budućnost u klasičnoj muzici.

"Jedan od naših primarnih ciljeva jeste pružanje mogućnosti deci i mladima da dođu i otkriju svoj talenat, da kroz rad sa najboljim profesorima, dobiju nesvakidašnju mogućnost da unaprede svoja znanja. Najbolji primer napretka u ovom polju su deca koja su danas učenici Škole za muzičke talente u Ćupriji, koja upravo dolaze iz Arilja i koja su svoje prve korake na instrumentu napravila na ARLEMM-u 2010. ili 2011. godine", istakao je Mladenović.

Ulaz na sva dešavanja u okviru manifestacije je besplatan, što je, smatra Mladenović, jako bitno za privlačenje nove publike i njeno upoznavanje sa nekomercijalnom umetnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: