Čučo Valdes na Beogradskom džez festivalu

Čučo Valdes, velika zvezda afro-kuban džeza, nastupiće sa svojim triom „Džez bata“ 28. oktobra u Kombank dvorani u okviru 34. Beogradskog džez festivala, najavio je danas Dom omladine Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Šestostruki osvajač nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latino Gremija, najvećih priznanja u popularnoj muzici, pijanista i kompozitor Čučo Valdes ključna je figura u istoriji afro-kuban džeza.

Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album „Džez bata“, na kome je 1973. prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći u osnovi muzike sastava „Irakere“.

Na Beogradski džez festival se simbolično vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je u društvu Artura Sandovala i Pakita de Rivere opčinio publiku u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Hesus Čučo Valdes dolazi iz porodice koja ima dugu muzičku tradiciju.

Njegov otac Bebo bio je centralna ličnost kubanske muzičke scene sredinom prošlog veka, kao pijanista i aranžer u klubu „Tropikana“ i lider orkestra „Sabor de Kuba“ (Sabor de Cuba), sve do odlaska iz zemlje posle revolucije 1960. godine.

Nastavljajući očevo delo, Valdes je sa „Orkestra Kubana de muzika moderna“ (Orquesta Cubana de Musica Moderna), pa potom i sa „Irakere“, ponudio do tada najbolje džez čitanje kubanske muzike, koje je postalo standard za sve kasnije autore.

Posebno je uzbudljivo bilo njegovo otkrivanje afričkih korena tamošnjih muzičkih žanrova i spajanje sa smelom džez improvizacijom.

Od tog trenutka kubanski doprinos džezu počinje da se tretira kao umetnički bitan, pa čak i revolucionaran.

Novi trio Čuča Valdesa predstavlja novi život projekta „Džez bata“ u pratnji mladih ritmičara, donoseći sa sobom sve čari strastvene muzike sa Kube, na način na koji je vidi ovaj jedinstveni džez umetnik.

Pod sloganom „Bez granica“, 34. Beogradski džez festival biće održan u organizaciji Doma omladine Beograda od 25. do 29. oktobra.

Nastupiće preko 20 izvođača iz celog sveta, a do sada su najavljeni koncerti Kurta Elinga, Enriko Rava kvinteta sa specijalnim gostom Džoom Lovanom i sastava „Fiš in oil“.

Ograničen broj vaučera za komplet ulaznica, koji obezbeđuje prisustvo na svim koncertima glavnog programa 34. Beogradskog džez festivala, u prodaji je preko mreže „Eventim“ po ceni od 3.600 dinara.

strana 1 od 21 idi na stranu