Ko je zapravo bio Hase u poznatoj Neletovoj pesmi?

Ovih dana se na zvaničnom Jutjub kanalu "Belgrade Beer Festa" pojavila nova verzija pesme "Nedjelja kad je otišo Hase" u izvedbi Doktora Neleta Karajlića, koja najavljuje njegov nastup na tom beogradskom festivalu u avgustu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

13:00

Ko je zapravo bio Hase u poznatoj Neletovoj pesmi?
Foto screenshot Youtube/Lièni stav

Originalna verzija ove pesme premijerno je izašla pre 33 godine, daleke 1985. godine, na drugom studijskom albumu sarajevskog kultnog sastava "Zabranjeno pušenje" koji se zvao "Dok čekaš sabah sa šejtanom".

Još tada izazvala je mnoge kontroverze. Naime, pesma peva o legendi fudbalskog kluba "Sarajevo" - Asimu Ferhatoviću Hasetu i njegovoj poslednjoj utakmici za taj klub. Međutim, mnogi su smatrali da je to samo metafora za smrt maršala Josipa Broza Tita.

Pesma počinje "Ljudi su išli u kolonama" što asocira na nepreglednu povorku na sahrani, ali i gužvu ispred stadiona. Pa dalje ide "te majske nedelje", Tito je umro u nedelju 4.maja 1980, a Hase je poslednji meč odigrao 16. oktobra i to mnogo pre toga - 1966. godine...

Pa onda kaže "Hase je tukao Engleze, Švabe, Ruse i ovo mu je poslednji meč", što može da se odnosi na Hasetovu fudbalsku bravuru, a i na Titovu borbenu i diplomatsku volšebiju.

U refrenu posle naslova ide stih "I BBC na mome radiju, "Oslobođenje" u mojim rukama" - teško da je BBC prenosio o penzionisanju sarajevskog fudbalera. Da bi se pesma na kraju završila skandiranjem "Jugoslavija, Jugoslavija" - a pošto je Hase za A selekciju odigrao svega jedan meč, logičnije je dovesti u vezu sa doživotnim predsednikom te zemlje.

Iako je tačnost podataka iz pesma više ukazivala da se radi o Maršalu, pesma je zvanično naslovljena na Haseta, peva o stadionu, proslavljanju pogotka, te je možda prvenstveno, uz umetničku slobodu, zaista trebalo da opeva fudbalera.
Foto screenshot Youtube/Belgrade Beer Fest
Pre nekoliko dana Nele Karajlić, objavio je novu verziju ove pesme.

Od originalnog teksta ostao je samo refren, i osim u njemu čuveni as bordo čete s Koševa uopšte se ne pominje. Pesma više bistri svetsku politiku i geopolitičku situaciju usled tranzicije, što nedvosmisleno ukazuje da je Hase ipak bio Tito, a ne fudbaler Sarajeva. Ipak jedan detalj u spotu podgrejao je nekadašnju intrigu:

Naime, otac u spotu lista novine i na zadnjoj sportskoj strani pišu o fudbalskoj utakmici koja je završila rezultatom 1:1, baš kao što su odigrali opevani Sarajevo i Osijek na oproštajnoj utakmici Asa, a na naslovnici je slika Druga Tita uz veliki naslov "Večna ti slava i hvala".

I sam Nele jednom prilikom je izjavio:

"Oni koji misle da je riječ o Asimu Ferhatoviću su u pravu, a oni koji misle da je riječ o Josipu Brozu takođe su u pravu", ostavši misteriozan u želji da kaže da svako može da pesmu doživi kako želi.
Foto screenshot/Youtube /Belgrade Beer Fest"
Koja god interpretacija bila, pesma je dobila novo ruho, sa savremnim animiranim spotom i rep izvedbom većeg dela novog teksta. Moderno spakovan stari hit odlična je najava za dugo očekivani nastup Dr Neleta Karajlića na beogradskom "Beer Festu".

Stadion Koševo, dom fudbalera Sarajeva danas nosi ime "Asim Ferhatović Hase" po čuvenom fudbaleru, a glavna ulica bosansko-hercegovačke prestonice zove se ulica "Maršala Tita".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: