Filharmoničari vas pozivaju na piknik #1

Uoči novog Muzičkog piknika pod zvezdama koji je zakazan za nedelju 24. jun, violistkinja Tamara Marinković Tomić se priseća kako je izgledao prvi koncert na otvorenom koji je Beogradska filharmonija prošle godine održala u novobeogradskom bloku 13 kod Ušća.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

14:00

Filharmoničari vas pozivaju na piknik #1

“Direktore, da li ste proveravali vremensku prognozu?” upitah našeg Tasovca pre godinu dana, onako u prolazu, a on mi ozbiljnim glasom odgovori: “O da, biće sve u redu, pratim Norvežane, a oni nikada ne greše.” Pomislih onda da će zaista biti sve u redu.

I tako, brinući o vremenu, nisam razmišljala da se mogu pojaviti novi problemi vezani za prirodu, koje čuveni Norvežani nisu mogli da predvide. Jer, znate, svirati na otvorenom nije baš lako.

Prošle godine Beogradska filharmonija je, šmekerska kakva jeste, pozvala publiku da sama izabere program našeg prvog koncerta na otvorenom. To je bilo neviđeno zabavno ali i uzbudljivo, zato što smo svi čekali finalne rezultate glasanje kako bi znali šta ćemo svirati.

Jedna od omiljenih kompozicija naše publike je Ravelov Bolero. Maestro Felc je postavio našeg Saleta Radulovića, koji je svirao doboš, u prve borbene redove, i to baš između drugih violina i viola. Znate, njegov posao u toj kompoziciji je najznačajniji i najodgovorniji, jer bukvalno sve vreme svira isti motiv i svima nama daje ritam.

Počinje Bolero i shvatam da imam važniji posao od sviranja. Moram da vodim računa da na Saletove ruke i uši ne počnu da sleću bube različitih veličina. Sale je bio vojnički tačan i nemilosrdno skoncentrisan, a bio je spreman i na napad stvorenja koja gamižu. Ali ja sam ipak, kao neka medicinska sestra koja je na oprezu oko bolesnika, pazila na njega da ne postane meta letećih stvorenja koja su letela po našim glavama, upadale u oči i uši. Međutim, bube nisu pobedile, pobedio je Bolero! Pobedio je naš Sale i cela Filharmonija koja je dokazala da je rok zvezda klasične muzike.

Posle koncerta direktor reče: “Ma kakvi bre Norvežani, nisam pratio nikakvu prognozu!”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: