Senzacionalan kraj filharmonijske sezone: muzika iz “Ratova zvezda”

Svečano zatvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije, 15. juna na Kolarcu (20 sati), obeležiće legendarna dela: muzika iz “Ratova zvezda” i “2001: Odiseje u svemiru”, koju će orkestar svirati, nešto kasnije, na velikom koncertu na otvorenom.

Podeli
Foto promo
Foto promo

Između ove dve muzičke gromade, pod upravom dirigenta Džona Akselroda, nastupa David Garije - čudo od muzičara - na dva instrumenta.

Brojni ljubitelji “Ratova zvezda” imaće priliku da čuju jednu od najpoznatijih filmskih muzika ikada. Kompozitor Džon Vilijams muzički je portretisao odvažnog avanturistu Luka Skajvokera i nežnu princezu Leju, a celo delo predstavlja omaž brojnim kompozitorima, između ostalih i Rihardu Štrausu. Za formiranje vizije Džona Lukasa o “Ratovima zvezda” bila je veoma značajna “2001: Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika, čije je jedno od glavnih obeležja Štrausova kompozicija "Tako je govorio Zaratustra". Ovo čuveno delo će imati priliku da čuje više desetina hiljada ljudi na besplatnom koncertu na otvorenom koji će Beogradska filharmonija održati 24. juna, u novobeogradskom bloku 13, kod Ušća.

Između dva remek-dela, Filharmonija predstavlja muzičku atrakciju - Davida Garijea i njegovo retko umeće. Solista će najpre pokazati virtuoznost na horni u Veberovom končertinu, a potom i na trubi u koncertu Tomazija.

Senzacionalan kraj uspešne sezone Beogradske filharmonije, može da čuje i publika koja nije redovni posetilac, jer je obezbeđeno 100 ulaznica za stajanje. One se mogu kupiti na blagajni Kolarca, sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 sati.

Muzika

Darko Rundek i Ekipa imaju novi letnji singl "Pješčane oluje"

Po osnovnoj muzičkoj temi i stihovima "Pješčane oluje" su zapravo originalna verzija pesme "La Comedie de Sens" sa albuma "Ruke" (2002). Kada je Rundek okupio prošle godine prateći bend Ekipu, za koncertni projekt "Apocalypso NOW", "Pješčane oluje" su tada "uskrsnule u svojoj neobjavljenoj izvornoj verziji, prizvane sviranjem i energijom novih suradnika".

Muzika četvrtak 28.06. 15:26 Komentara: 9
strana 1 od 19 idi na stranu