"Vreme je za novi vetar promene"

Slavni nemački bend "Scorpions" večeras će prvi put nastupiti u Srbiji. Članovi benda poručuju da im je drago što su konačno došli, da su u odličnoj formi i da publika može da očekuje izuzetno dobar koncert.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2018.

08:40

GettyImages / Arhivska fotografija

"Mnogo bendova nam je reklo da je u Srbiji super i čudili su se zašto još uvek nismo svirali. Srbija je svakako bila na našoj listi želja, ali obično moraju da se slože tri faktora - bend, promoteri i fanovi, a mi smo spremni da idemo I na kraj sveta. Uvek je uzbudljivo doći na nova mesta i iznova osvajati publiku", rekao je pevač Klaus Majne uoči koncerta u Štark areni.

Bubjar Miki Di, koji je već nastupao u Srbiji sa bendom "Motorhead", odmah je u šali rekao svojim kolegama:

"Upozoravam vas na ove lude ljude u Srbiji".

Majne je primetio da je Srbija mnogo bliža od recimo Kine i Australije, gde će takođe prvi put ove godine svirati.

Gitarista Matijas Jabs kaže da je 50 godina dug period, ali da je siguran da bi se svi članovi benda složili, da ni za čim ne žale i da ništa ne bi promenili.

"Naravno da tokom duge karijere kao što je naša postoje usponi i padovi, ne sija uvek sunce, bude tu i tamo senki, ali ništa ne bismo promenili. Drago nam je da smo ovde, u odličnoj smo formi i siguran sam da će biti super", istakao je Jabs.

Majne kaže da su tokom godina bili svedoci panka, alternativne muzike, da su počeli sa rok muzikom da bi to nekoliko godina kasnije nazvano hevi metalom.

"Činjenica je da stalno dolaze nove generacije i to je razlog zbog čega je rokenrol i dalje vrlo jak. Drago mi je što rokenrol i dalje živi i biće i dalje živ jer stalno nove generacije otkrivaju tu muziku, muzičari sviraju prave gitare, bubnjeve, pišu pesme iz srca. Tu emociju fanovi pronalaze i na velikim koncertima i to je ono što i traže", rekao je Majne.

On je primetio da svakog leta na festivalima ljudi dolaze da zaborave na svet oko sebe i jednostavno uživaju u životu.

"Divno je biti deo toga i ljudima kroz muziku preneti emocije. Verujem da će tako biti i ovde", rekao je Majne.

Na pitanje šta bi poručili svojim fanovima, Di ponovo u svom prepoznatljivom šaljivom tonu kaže:

"Ostanite kod kuće. Jednom kada se zarazite bendom 'Scorpions', nadrljali ste. Ali ako ste spremni na to, dođite da nas čujete i vidite".
GettyImages / Arhivska fotografija
Majne se prisetio početka kada je mnogo mladih bendova počinjalo da svira inspirisani američkim i engleskim bendovima, poput "The Rolling Stones", "The Beatles", "Led Zeppelin", "Queen".

"Sanjali smo da jednom živimo svoj san. Nemojte da nas budite", rekao je on.

Majne se prisetio i prvog nastupa u Engleskoj početkom sedamdesetih kada su zapravo ušli u svetsku muzičku porodicu, što su i želeli.

Majne i Di kažu da su na velikim koncertima, posebno u Americi, gradili karijeru, ali obično kada najmanje očekuju i kada sviraju u malim mestima, to budu njihovi najbolji nastupi, jer je sve do magije između benda i publike.

"Svake večeri kada smo pred publikom, bude sjajno. Svejedno gde sviramo, bude tako, uvek ponesemo nešto posebno sa svakog koncerta. Volimo da sviramo svuda po svetu i vidimo kako muzika povezuje ljude", rekao je Majne.

Osnivač benda i gitarista Rudolf Šenker izrazio je zadovoljstvo što među fanovima imaju mnogo mladih.

"Osamdeset odsto naših sledbenika na Fejsbuku su mladi između 16 i 29 godina, što je fantastično, ali ne zanemarujemo i svoje starije fanove i zato pravimo balans između starog i novog i to funkciniše", rekao je Šenker.

Na pitanje novinara kuda danas duva "vetar promene", aludirajući na čuvenu baladu "Wind of Change", Majne je izrazio nadu da će se okrenuti u pravom pravcu.

"Vreme je da mladi ponovo nađu bolji život. Kada se završio Hladni rat, nadali smo se da nam predstoji bolja, mirnija budućnost, a ovih dana prisustvujemo više odvajanju, nego udruživanju i zajedničkom mirnom životu. Mislim da sat otkucava unazad i da je vreme za vetar promene", istakao je Majne.

Slogan koga se svih ovih godina drže jeste "ljubav, mir i rokenrol", a to, prema rečima Šenkera, simbolizuju pesme "Still Loving You", "Wind of Change" i "Rock You Like a Hurricane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: