Izgubljeni album legendarnog džezera uskoro pred ljubiteljima

Neobjavljeni snimci legende džeza Džona Koltrejna i njegovog kvarteta iz 1963. godine ponovo su se pojavili i biće izdati kao posthumni album 29. juna.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Diskografska kuća "Džez impals" (Jazz Impulse), sa sedištem u Njujorku, objaviće taj album pod nazivom "Both Directions at Once: The Lost Album".

Album sadrži sedam numera koje svira Koltrejnov kvartet, u kome su pored njega na saksofonu Džimi Garison bas, Elvin Džouns bubnjevi i Mekoj Tajner klavijatura.

Njih četvorica su snimili te numere u studiju u Nju Džersiju, gde su se vratili 1964. godine da snime Koltrejnov klasični album "Lav suprim" (A Love Supreme), koji važi za jedan od najboljih džez albuma svih vremena.

Ove zaboravljene snimke ponovo je pronašla porodica prve Koltrejnove supruge Huanite Naime Koltrejn, koja ih je sačuvala.

Džon Koltrejn je umro od raka 1967. godine.

Muzika

Darko Rundek i Ekipa imaju novi letnji singl "Pješčane oluje"

Po osnovnoj muzičkoj temi i stihovima "Pješčane oluje" su zapravo originalna verzija pesme "La Comedie de Sens" sa albuma "Ruke" (2002). Kada je Rundek okupio prošle godine prateći bend Ekipu, za koncertni projekt "Apocalypso NOW", "Pješčane oluje" su tada "uskrsnule u svojoj neobjavljenoj izvornoj verziji, prizvane sviranjem i energijom novih suradnika".

Muzika četvrtak 28.06. 15:26 Komentara: 9
strana 1 od 19 idi na stranu