Spot o kojem priča ceo svet: “Nije moguće skrenuti pogled“

Američki reper Čajldiš Gambino spotom za singl “Ovo je Amerika“ izazvao je debate širom sveta i gomilu tekstova koji objašnjavaju šta se u spotu zapravo dešava.

Kultura

Izvor: Slobodan Marièiæ

Petak, 11.05.2018.

16:00

Spot o kojem priča ceo svet: “Nije moguće skrenuti pogled“
Foto: Screenshot

Sve počinje stolicom i gitarom u naizgled praznom hangaru. Stolici potom prilazi crnac, uzima instrument i počinje da svira, nakon čega se kadar pomera i iza metalnog stuba vidimo Gambina. Nepomično stoji, bez majice, samo sa zlatnim lančićem oko vrata. Tu se čuju prvi taktovi muzike, on počinje da igra i sve deluje veselo i lepo.

Međutim, usred vesele melodije i đuskanja Gambino vadi pištolj i muškarcu puca u potiljak.

“Ovo je Amerika“, čuje se koji tren kasnije.

Spot poznatog glumca i komičara Donalda Glovera, koji repuje kao “Čajldiš Gambino“ objavljen je u nedelju, do sada ga je na Jutjubu pogledalo gotovo 75.000.000 ljudi i o njemu se priča širom sveta.

Osim toga, gotovo svi glavni svetski mediji komentarisali su poruke spota, a objavljen je i niz tekstova u kojima se objašnjava šta se zapravo dešava, uz isticanje detalja koje ste možda propustili.

Svi su saglasni u jednom – spot morate pogledati više puta da biste uhvatili sve što treba, dok čuveni “Rolingstoun“ piše da je reč o “košmaru sa kojeg nije moguće skrenuti pogled“.

A koje poruke šalje? O tome se može debatovati. O policijskom nasilju, rasizmu, položaju crnaca u SAD, korišćenju oružja... Jedan od šokantnijih trenutaka u spotu je kad Glover upleše u prostoriju u kojoj peva gospel hor, neko mu dobaci kalašnjikov i on ih sve pobije, nastaviviši odmah sa đuskanjem. Na internetu se može pročitati da je ta scena zapravo poruka o masakru u Čarlstonu iz 2015. godine kada je ubijeno devet pevača gospel hora.

Zanimljiv je i odnos prema oružju – i posle ubistva muškarca sa gitarom na početku i posle ubistva pripadnika hora Gambinu prilazi neko ko oružje odnosi u crvenom platnu.

Kažu, to je poruka da današnje društvo više ceni vrednost oružja nego ljudske živote.

Spot je i pored svega toga pun apsolutno nadrealnih scena – Gambino pleše u pratnji gomile dece u školskim uniformama, dok se iza njih odigrava pravi haos, pojavljuje se jahač na belom konju koji bi trebalo da simbolizuje dolazak apokalipse...

Takođe, mnogi su primetili i da Gloverovi pokreti liče na lik Džima Kroua, tj. rasistički prikaz crnaca sa kraja 19. veka u SAD, prema kojem postoje i “Džim Krou zakoni” o rasnoj segregaciji.

Pored toga, navodi se i da ples gomile dece dok se sve oko njih raspada simbolizuje kako društvene mreže i entertejnment mogu da skrenu pažnju sa bitnih stvari.

Na kraju spota Glover u gotovo potpunom mraku beži od grupe belaca, a mnogi su za to istakli povezanost sa filmom “Get out”.

Spot je režirao Hiro Murai, koji je sa Gloverom sarađivao na seriji “Atlanta”.

Inače, Donald Glover je ove godine osvojio Gremi pesmu “Redbone”, a uskoro će se pojaviti i u bioskopima u ulozi mladog Lenda Kalrizijana u filmu o mladom Hanu Solu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: