"Hajde sanjaj me, sanjaj": Veličanstveni koncert u slavu Vlade Divljana

Iz mraka velike sale (onog na koga su se oči jednog redovnog "festomana" odavno navikle), na scenu velike sale izlazi Koja i, na samom početku, oduva publiku svojom verzijom "Plastike".

Kultura

Izvor: Miloš B. Jovanoviæ

Petak, 11.05.2018.

12:30

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Energično i bučno, bez ikakvog uvoda, poče rođendanska žurka večitog dečaka jugoslovenskog rokenrola. Vlada Divljan bi, jučerašnjeg 10. dana maja, napunio 60 godina.

Njegovi dugogodišnji prijatelji profesor Saša Šandorov i "nosilac novotalasne spomenice '81." Zdenko Kolar, uz pomoć agencije Long Play i Marsh Creative Production, svom dragom prijatelju priredili su rođendansku proslavu i na scenu prepune velike dvorane Centra Sava doveli idole mogih prošlih, sadašnjih, budućih... večnih madosti.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
"Nema čoveka koji se nije pronašao u nekoj od Vladinih pesama. Ovaj koncert je zamišljen kao velika radost kojom ćemo slaviti Vladinu ogromnu ljubav prema ljudima i muzici", rekao je Šandorov nekoliko dana pre velikog koncerta.

A upravo takvu ogromnu ljubav i posvećenost pokazali su svi koji su sinoć izvodili Vladine pesme.

Prvi deo koncerta odsvrali su zajedničkim snagama nakadašnja Divljanova grupa Nevladina organizacija i momci iz benda Magic Bush, kojima se u izvođenju nekih pesama pridružio čuveni gitarista Partibrejkersa Nebojša Antonijević Anton.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
Na vrhu impresivne liste izvođača našao se Zoran Kostić Cane koji je, sebi svojstvenim stilom, izveo pesmu "Gde si sad cica maco".

Već u prvih pola sata, dok je frontmen "Eve Braun" Goran Vasović Vaske pevao "Dok dobuje kiša " i "Ona to zna", videlo da će, po ko zna koji put kada su koncerti u Sava centru u pitanju, sedišta biti prepreka brojnim nogama koje ritam legendarnih hitova tera na ples.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
"Nadam se da nas gleda odozgo i da neće biti previše kritičan", reče Dejan Cukić, pre nego što zasvira svoj akustični uvod u pesmu "Kenozoik".

"Samo me gledaj i budi tu" otpevao je potom Saša Lošić Loša, zahvalivši se Vladi "u ime svih sarajevskih dečaka čiji je on bio idol".

Poseban aplauz dobilo je emotivno izvođenje pesme "Sve laži sveta", koje je slovenački kantautor Zoran Predin najavio rečima da ta pesma od sinoć postaje i njegova.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
U prvom delu koncerta na sceni su se našli i Dejan Vučetić Vuča, Rambo Amadeus i Bojana Vunturišević.

Muzičku priču o Vladi Divljanu u drugom delu koncerta poveo je Maks Juričić i njegov Ljetno kino bend, smenjujući novotalasne hitove mediteranskim ritmovima pesama "Radostan dan", "Najlepša", "Vodim te na more"...
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
"Kada sam bio mlađi, mislio sam da je ova pesma nezvanična himna Beograda", reako je Juričić pre nego što je njegov bend sa Kornelijem Batom Kovačem zasvirao legendarni hit iz šezdesetih "Devojko mala" Darka Kraljića, kome su Idoli 1981. godine udahnuli drugu madost.

Atmosfera je dostigla vrhunac kada se na podijumu našao Darko Rundek, praćen ogromnim aplauzom koji je potvrđuje Juričićeve reči da "koliko je Vlada bio popularan u Zagrebu, toliko je Rundek popularan u Beogradu".

"Čast mi je što mogu da učestvujem u proslavi rođendana čoveka koji će još dugo živeti sa nama...", rekao je Rundek i sa veoma iskrenom emocijom otpevao pesmu "Samo jednu ljubav imam".
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
Cela sala je već bila na nogama kada je Momčilo Bajagić Bajaga sa Ljetnim kinom otpevao jednu od Divljanovih najpoznatijih pesama - "Rusija".

U finišu veličanstvenog koncerta, svi učesnici i izvođači, praćeni brojnim glasovima publike, zajedno su otpevali Divljanovu antologijsku pesmu "Odnesi me".

Koncert "Hajde sanjaj me, sanjaj" bio je zaista veličanstveno i veoma emotivno podsećanje na opus jednog od najznačajnih autora pop i rok muzike na jugoslovenskim prostorima, večitog dečaka - Vlade Divljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: