"Otac je jedva pristao da nam daje časove gitare"

Jedan od najboljih gitarskih dua današnjice "Braća Asad“ nastupio je sinoć u beogradskom Domu omladine na otvaranju 16. "Gitar art festivala“.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 17.03.2018.

08:30

Foto: Youtube Screenshot/ movimentoviolao1685

Serđo i Odair Asada su vrhunski muzičari iz Brazila koji su postali reper svim gitaristima na polju postavljanja novih standarda u inovaciji, genijalnosti i izrazu gitarske muzike.

Oni su u intervjuu za Tanjug rekli da svuda po svetu govore o beogradskom "Gitar art festivalu“ kao mestu gde se svira i sluša odlična muzika.

"Za nas je velika čast što smo ponovo u Beogradu. Ponovo smo tu nakon 13 godina i sa velikim nestrpljenjem očekujemo susret sa beogradskom publikom“, naglasio je Serđo Asad.

On je dodao da je zajedno sa bratom prvo počeo da uči kako se svira tradicionalna muzika Brazila.

"Tek kasnije smo počeli da savladavamo tajne klasične gitare. Na početku naše karijera na repertoaru koncerata koje smo izvodili širom sveta našla se tradicionalna brazilska muzika. U programu našeg večerašnjeg koncerta, takođe će se naći muzika brazilskih kompozitora i nadamo se da će se naše muziciranje dopasti beogradskoj publici“, rekao je Serđo Asad.

Cenjeni muzičar je napomenuo da je njihov otac svirao mandolinu i da nije želeo da ga podučava kako se svira gitara.

"Rekao mi je da gitara nije za decu. Onda sam mu pokazao da umem da sviram, jer sam sam savladao nekoliko osnovnih hvatova, pa se predomislio i naučio me kako da sviram gitaru. Onda je Odair koji je četiri godine mlađi bio ljubomoran što otac meni posvećuje puno vremena pa je i on tražio da svira gitaru. Naravno, otac je mnogo lakše pristao da nauči i njega kako se savladava taj predivni instrument i tako smo počeli da sviramo zajedno. Od tada sviramo zajedno“, ispričao je Serđo. Njegov brat Odair je naveo da postoji "Asad festival“ koji zapravo predstavlja omaž njihovoj familiji punoj muzičara.

"To je način da porodično slavimo muziku. U okviru programa 'Gitar art festivala' nastupala je i pevačica Bađi Asad. Za razliku od festivala u Beogradu kod nas smotra muzike nije posvećena samo gitari već i drugim instrumentima“, objasnio je Odair.

On je napomenuo da gde god da sviraju njih dvojica se trude da pruže najbolje od sebe.

"Uvek pokušavamo da ostvarimo posebnu komunikaciju sa publikom tako što joj ponudimo kvalitetnu muziku u živom izvođenju. Koncert je uspeo kada publika reaguje na naš angažman na sceni i nadam se da će se to dogoditi večeras“, rekao je Odair.

Veliku popularnost latinoameričkih kompozitora u svetu Serđo objašnjava fantastičnim spojem etno-elemenata sa različitim muzičkim žanrovima.

"Gitara je kao instrument bila veoma popularna početkom 20. veka u Argentini i ta popularnost se širila i na druge zemlje Južne Amerike. Gitara je dobila svoju popularnost u Brazilu sa posetom kompozitora Avgusta Barijusa koji je imao veliki uticaj na mlade muzičare. Etno muzika je specifična u celoj Južnoj Americi, a naročito u Brazilu. Postoji kombinovanje etno-elemenata sa džezom i drugim žanrovima u muzici i to čini latinoameričke kompozitore jako popularnim svuda u svetu“, zaključio je Serđo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: