Tamara Stefanović: Bramsova muzika je relevantna i danas

"Posle 20 godina sviram sa Beogradskom filharmonijom i imam osećaj da sam se vratila na omiljenu žurku", izjavila je za Tanjug naša cenjena pijanistkinja Tamara Stefanović koja će večeras svirati monumentalni Bramsov koncert zajedno sa Beogradskom filharmonijom na sceni Kolarca.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2018.

16:55

Tamara Stefanović: Bramsova muzika je relevantna i danas
Foto: Tanjug / video screenshot

Našim najznačajnijim umetničkim orkestrom na večerašnjem koncertu upravljaće Fabris Bolon.

Tamara Stefanović ima bogatu internacionalnu i karijeru nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama kao što su njujorški Karnegi Hol, Berlinska filharmonija, Santori hol u Tokiju i londonskim dvoranama Rojal Albert hol i Vigmor hol.

Poznata je po širokom repertoarskom dijapazonu i jako cenjena među kolegama širom sveta.

Cenjena pijanistkinja kaže da je Bramsova muzika koju cje svirati večeras itekako relevantna u današnje vreme.

"Ta dramska i epska forma tog nesvakidašnjeg dela je itekako prepoznatljiva u vremenu koje sada živimo. Emocije koje izaziva izvođenje i slušanje Bramsovog dela jednbako su prepoznatljive kao u momentu kada je ta kompozicija nastajala" rekla je Tamara Stefanović.

Sjajno iskustvo gradnje karijere u inostranstvu dovelo je sjajnu pijanistkinju do spoznaje da je vera u sebe najvažniji element svakog individualnog uspeha u svetu.

"Svaki muzičar pre svega mora da veruje svom instiktu i da izbegava da veruje institucijama. Mladim muzičarima poručujem da uzmu svoj život u ruke i grade poziciju u kojoj bi mogli da pokažu šta znaju". kazale je Stefanović.

Ona se setila vremena kada upošte nije nastupala zbig sankcija i teškog stanja u Srbiji tokom deveddesetih godina prošlog veka.

"Moj put do svetskih pozornica je bio jako težak. Stvarno trnovit. Sa 13 godina sam već bila student, ali onda dugo nisam svirala. Shvatila sam da moram stići do određenog kvaliteta muziciranja ne samo zbog toga da bi imala izuzetnu karijeru, uspeh, slavu, već da bi kao umetnik dostigla željeni nivo stvaralaštva." rekla je Stefanović.

Njena iskustva sa dirigentom Fabrisom Bolonom su, kako kaže, odlična i sadržajna.

"Rado se sećam koncerta u Strazburu gde smo sarađivali. Bilo je odlično i nama na sceni i publici u sali", rekla je Stefanović.

Slavna umetnica ističe entuzijazam Beogradske filharmonije kao ključan sastojak u receptu uspeha našeg najznačajnijeg umetničkog orkestra.

"Ozbiljnost muzičara, sretala sam u svim orkestrima širom sveta sa kojima sam svirala. U Beogradskoj filharmoniji su muzičari jako kocentrisani i puni entizijazma. Sve to uz talenat slovenskih naroda za muziku čini Beogradsku filharmoniju ravnopravnom sa bilo kojim vrhunskim orkestrom u Evropi", rekla je Stefanović.

Beograd joj ne nedostaje jer kako kaže njen voljeni grad putuje sa njom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: