Preminuo Rej Tomas, osnivač grupe "The Moody Blues"

Osnivač slavne britanske rok grupe "The Moody Blues", flautista i pevač Rej Tomas preminuo je 4. januara, u 77. godini, četiri meseca pre nego što će grupa zvanično postati član Rokenrol kuće slavnih u Klivlendu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

U saopštenju diskografskih kuća Ezoterik Rikordings i Čeri red rekords navodi se da je Tomas preminuo u svojem domu u Suriju, nedaleko od Londona.

Uzrok smrti nije saopšten, ali je poznato da je Tomas 2014. objavio da mu je u septembru 2013. dijagnostikovan rak prostate.

Karijeru je započeo svirkama u bluz grupama u Birmingamu, gde je 1964. godine s Majklom Pinderom i Denijem Lejnom osnovao grupu "The Moody Blues". S bendom je nastupao od njegovog osnivanja 1964. do 2002, kada se povukao zbog zdravstvenih problema.

Iako se u početku uglavnom oslanjala na bluz, grupa je vrlo brzo postala osnivač progresivnog roka, a zauvek će ostati upamćena po hitu koji je obeležio šezdesete godine "Nights in White Satin", u kojem je Tomas na flauti izveo antologijski solo.

Muzika

Bojan Z: Umorio sam se od parazita koji nam otežavaju egzistenciju

Poznati muzičar Bojan Zulfikarpašić nastupiće 27. i 28. marta prvi put u Beogradu sa "Bojan Z – Modern Times Quartetom". U razgovoru za B92, umetnik je govorio o počecima svog profesionalnog razvoja, svojim prvim danima u Parizu - gradu u kojem danas živi, stvara i radi kao producent, održvanju ravnoteže između privatnog i profesionalnog života, ali i o onome što publiku čeka na koncertu i pozitivnoj nervozi pred nastup.

Muzika petak 23.03. 10:30 Komentara: 6

Teofilovići: San još uvek traje

Sa braćom Teofilović, Ratkom i Radišom, razgovarli smo povodom koncerta koji će održati 29. marta u Zvezdara teatru, na sceni „Danilo Bata Stojković“. Upravo na tom mestu će se, nakon dve godine, ponovo susresti sa beogradskom publikom.

Muzika petak 23.03. 09:00 Komentara: 2

Umetnici iz Kine nastupaju u Beogradu

Koncertom pod nazivom "Prolećni susret" dirigent i kompozitor Džin Fu predstaviće beogradskoj publici repertoar klasične koncertne literature u izvodjenju primadone Vanže Žang, svetski poznate sopraniskinje, baritona Džongtao Lia i Kamernog IPOC orkestram 23. marta u Koncertnoj sali Beogradske filharmonije, najavili su organizatori na današnjoj konfererenciji za novinare.

Muzika sreda 21.03. 20:45 Komentara: 0

Amira blistala u rasprodatom Sava centru

Pevačica sevdalinki Amira Medunjanin u pratnji gudačkog ansambla Zagrebački solisti u nedelju uveče održala je blistav koncert u rasprodatom Sava centru u Beogradu, koji je napunila već četvrti put u poslednjih nekoliko godina.

Muzika ponedeljak 19.03. 13:30 Komentara: 8
strana 1 od 1287 idi na stranu