Svetska premijera u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija premijerno će danas u svojoj sali izvesti delo "Iskopani Sokrat" Ijana Vilsona, u okviru ciklusa kamerne muzike - "Pandemonijum".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Beogradska filharmonija
Foto: Beogradska filharmonija

Violinistkinja Dušica Mladenović će uz svoje kolege gudače i glumce - Dorđa Živadinovića Grgura i Mihajla Jovanovića, izvesti ovo muzičko-scensko delo koje je rediteljski uobličio Vlatko Ilić.

Skoro jedan vek od nastanka Satijevog "Sokrata" na Platonove stihove, irski kompozitor Ijan Vilson je napravio novu verziju kompozicije, ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore.

"Delo sam nazvao "Iskopani Sokrat" što se odnosi na moj osećaj da ovo ostvarenje predstavlja davanje novog života jednoj staroj kompoziciji. Veoma mi je drago što je moja dobra prijateljica i dugogodišnji saradnik Dušica Mladenović pristala da radi sa mnom i da će upravo ona premijerno izvesti ovo delo", rekao je Vilson, koji je za ovu priliku doputovao iz Irske, kako bi ispratio ceo proces rada i prisustvovao premijeri svog novog dela.

Mladenović, ponosna što će nastupiti kao solista pred svojim kolegama iz Filharmonije, ističe da je "neizmerna sreća obuzima kada pomisli da se približava datum izvođenja, koji za nju već duže vreme predstavlja sinonim za nesvakidašnju radost i jako ushićenje".

"Ovo delo mi je pružilo tako mnogo, a pre svega da naučim nešto više o Sokratu, Satiju, ali i samom instrumentu na kojem sviram", dodala je ona.

Muzika

EXIT ove godine posetilo skoro 200.000 ljudi

Muzički festival EXIT u Novom Sadu okupio je ove godine gotovo 200.000 ljudi, a tokom četiri dana trajanja festivala, u više od 40 zona i 20 bina sa muzičkim programom, nastupilo je više hiljada akreditovanih umetnika, saopšteno je iz organizacije tog festivala.

Muzika sreda 18.07. 15:32 Komentara: 5

Denis Macujev, najbolji pijanista sveta na "Boljšoj" festivalu

Na trećoj večeri festivala "Boljšoj", koncert je održao Denis Macujev, jedan od najboljih pijanista današnjice. Publika je imala prilike da uživa u zvucima Rahmanjinovljevog koncerta za klavir i orkestar u ce-molu, i Geršvinovom "Rapsodijom u plavom" u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj, pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Muzika utorak 17.07. 08:50 Komentara: 0
strana 1 od 1307 idi na stranu