The Prodigy 1995. - Koncert koji je promenio Srbiju

Grupa The Prodigy u Srbiji ima poseban status. Domaća publika ih obožava, baš kao i oni njih, ali ovaj odnos ne dolazi niotkuda.

Izvor: B92
Podeli
GettyImages
GettyImages

The Prodigy su, naime, prvi strani bend koji je 1995. godine, osam dana pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dok je rat još zvanično trajao, a neposredno nakon sankcija, u okviru svoje svetske turneje kada su bili u vrhuncu slave posetio Beograd.

Tog 8. decembra 1995. godine, u današnjoj hali "Aleksandar Nikolić", nekadašnjem "Pioniru", zabeležen je rekordan broj posetilaca koji nije prevaziđen ni dan-danas.

Dok je celokupna Srbija bila u medijskom i političkom mraku, izopštena u potpunosti od sveta, a mladi u Srbiji izopšteni od same države bez ikakve nade u bolje sutra, The Prodigy su održavali koncert koji je mnogim generacijama naše zemlje bio životna prekretnica, čime su stekli kultni status.

Ovaj događaj je na kulturnom nivou prošao potpuno ispod radara ljudima iz političkog života, a mladima u Srbiji je ulio nadu u bolje sutra.

Tom kultnom kulturnom događaju za Beograd i Srbiju devedesetih Vice je posvetio antologijski dokumentarac pod naslovom "The Prodigy 1995. - Koncert koji je promenio Srbiju", koji možete pogledati na ovom linku.

Muzika

strana 1 od 16 idi na stranu