Premijera "Pogrebne pesme" Stravinskog u Filharmoniji

Veliko uzbuđenje delim sa orkestrom jer ćemo večeras svirati delo iz rane faze stvaralaštva Igora Stravinskog, kazao je Tanjugu austrijski dirigent Hans Graf, koji će upravljati Beogradskom filharmonjom na sceni Kolarca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Beogradska filharmonija će dve večeri zaredom izvesti pronađenu "Pogrebnu pesmu" Igora Stravinskog.

Uz čuveni Klavirski koncert u b-molu Čajkovskog u izvođenju pijaniste Sergeja Babajana i Treću simfoniju Rahmanjinova, repertoar koji orkestar izvodi pod upravom Hansa Grafa, jedan je od najefektnijih u koncertnoj sezoni.

Ponovno otkriće izgubljene kompozicije Stravinskog i njena rekonstrukcija jedan je od najvažnijih svetskih muzičkih događaja u prošloj godini.

Sam kompozitor je verovao da ovo delo negde postoji, a potraga za izgubljenim kompozicijom trajala je više od sto godina.

Graf napominje da je reč o izuzetnom delu u kojem se vide uticaji na rano stvaralaštvo Igora Stravinskog.

"Stravinski je studirao sa Rimskim Korsakovom i u 'Pogrebnoj pesmi' se vidi uticaj druženja sa tim genijalnim kompozitorom. Naravno, komad nije zabavan jer je reč o "Pogrebnoj pesmi" za sahrane, ali to delo je muzički savršeno napisano. Stravinski je verovao da ga je izgubio, ali evo od prošle godine kada je delo ponovo pronađeno i sastavljeno, pa smo ponovo u prilici da ga izvodimo", rekao je Graf.

Koncert je poseban jer je praktično premijera "Pogrebne pesme" u jugoistočnoj Evropi.

"Kada je 1910. godine napisao i izveo sa orkestrom 'Žar pticu' tadašnji svet je znao da je Stravinski velika zvezda klasične muzike. Za razliku od tog dela 'Pogrebna pesma' je izvedena svega dva puta: 1908. na nekoj sahrani i godinu dana kasnije na jednom koncertu. Posle je Stravinski izgubio te notne sveske u kojima je napisao 'Pogrebnu pesmu' i posvetio se pisanju 'Žar ptice'", rekao je Graf.

O ostatku programa na večerašnjem i sutrašnjem koncertu Graf kaže da se zajedno sa orkestrom upušta u veliku rusku avanturu.

"Čajkovski i Rahmanjinov su dve gradivne strukture ruske klasične muzike...Jin i jang te velike muzičke kulture. Radujem se izazovu učestvovanja u ovako zahtevnim, ali divnim koncertima koje nikako ne treba propustiti", zaključio je Graf.

Muzika

strana 1 od 16 idi na stranu