Peca Popović - kulturna institucija koja traje

Petar Peca Popović je kulturna institucija koja traje, rok kritičar koji uvek umeo da prepozna talenat i da pomogne muzičarima, ocenili su poštovaoci njegovog rada na skupu "Zaustavljenost - Veče Pece Popovića".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 03.11.2017.

20:17

Peca Popović - kulturna institucija koja traje
Foto: YouTube Screenshot

Popovićeva ljubav i strast prema muzici i rokenrolu predstavljena je juče i izložbom "Zaustavljenost - Rok memorabilije" je prethodno otvorena u galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda. Poznavaoci njegovog rada su govorili o tom kultnom beogradskom novinaru, rok kritičaru, publicisti i kolumnisti birajući najlepše reči poštovanja i divljenja.

Muzičar Dejan Cukić prisetio se svojih početaka i ukazao koliko mu je upravo Popovićeva strast i posvećenost bila od uticaja u životu i u karijeri.

"On nije samo rok kritičar... ne volim kada vidim da ga tako potpišu, jer on gotovo nikad nije kritikovao. Peca je uvek umeo da prepozna talenat i uvek je želeo ne samo da pohvali nego i da pomogne muzičarima", rekao Cukić.

Govorio je i o njegovim organizacijama nekih od najvećih koncerata u nekadašnjoj Jugoslaviji kao i posvećenosti kojom je pristupao svom poslu. Cukić je potom otpevao numeru "Ima neka tajna veza" a na skupu je nastupio i bend "Vreme čuda" koji je preporučio Popović lično. Sam Peca Popović ocenio je da je "proba njegove sahrane uspela".

"Ljudi uglavnom ono što misle o vama čuvaju da kažu kad umrete, ali ja sam doživeo da čujem", šaljivo je rekao Popović.

Takodje je rekao da mu je žao što na izložbi nema mnogih stvari koje su ostavile pečat u njegovoj životu, kao što je njegova prva gitarijada, govor koji je održao u Ženevi povodom toga što je prvi na svetu štampao konvenciju o pravu deteta, prvi koncert Bajage i instruktora u Domu sindikata koji je bio rasprodat, koncert Ju grupe 1971. godine...

"Mi smo generacija koja je volela muziku i živela za muziku", naveo je Popović ukazujući da je posle koncerta Bijelog dugmeta Gradsko zelenilo konstatovalo da je kod "hajdučke česme" uništeno samo "Četiri metra živice i dva metra ograde. Sada, kako je konstatovao, "kada se u Beogradu brani Kosovo uništi se cela Knez Mihajlova". Kultni poznavalac rokenrola naglasio je da mu taj posao omogućio da proputuje ceo svet i da se druži sa najvećim ljudima svog posla, koji su svirali, pevali, nosili dobrotu i talenat. "To se parama ne može kupiti", zaključio je Popović.

Na izložbi je kroz artefakte iz lične Popoviceve arhive prikazano 50 godina njegovog bavljenja rokenrolom, kao hroničara zbivanja, svedoka i tumača mnogih dogadjaja u rokenrolu u zemlji i svetu. Popović, novinar, rok kriticar, publicista i kolumnista "Blica", autor je knjige "Rokopisi" i sa Mihajlom Panticem koautor knjige "Biti rokenrol". Autor je i više priča i eseja u kultnim rok časopisima "Džuboks" i "Rok", na prvom muzickom radiju 101 - programa Radio Beograda i na prvoj alternativnoj televiziji OK kanala. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije "Tanja Petrović" za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: