Kultura / Muzika 0

Fedor Rudin: ArtLink povezuje mlade virtuoze

Veoma sam zadovoljan što ću svirati večeras muziku francuskih kompozitora na tako važnom festivalu, kazao je vilolinista Fedor Rudin koji će večeras svirati dela Franka i Debisija uz pratnju pijaniste Pavla Krstića u Skupštini grada u okviru programa ArtLink festivala .

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube Screenshot

Fedor Rudin jedan je od najnadarenijih mladih koncertnih solista današnjice, dobitnik je prvih nagrada na najpoznatijim međunarodnim violinskim takmičenjima "Anri Marto", "Rodolfo Lipicer" i "Aram Hačaturijan".

Rudin je stigao u Beograd sa velikim očekivanjima jer kako kaže izuzetno poštuje koncept ArtLink festivala.

"To Link u naslovu festivala nagoveštava da ovde mladi talentovani muzičari mogu da se povežu, rezmene iskustva i razgovaraju o svom napretku u svetu klasične muzike. Recimo večeras ću prvi put svirati sa Pavlom i to je jako uzbudljivo jer znam da je izuzetan muzičar. Studirali smo zajedno u Salcburgu ali nikada do sada nismo imali prilike da nastupimo zajedno. ArtLink povezuje mlade virtouze iz celog sveta", kazao je Rudin.

Program večerasnjeg koncerta Rudin doživljava kao veliko iskušenje jer će svirati sonate Franka i Debisija, dela koja su dobro poznata publici.

"Te sonate su izvedene mnogo puta i dalje su omiljena dela mnogih muzičara. To naravnoi ne znači da su lake za interpretaciju, ali njihovo izvođenje predstavlja veliki balast za svakog muzičara. Postoji taj strah da će te delo odsvirati kao neko pre vas. Zato vrhunski muzičari pristupaju savladavanju dela kao njegovo izvođenje nikada pre nisu čuli. Nešto slično sam i ja probao da uradim pred večerašnji koncert", kazao je Rudin.

Komentari 0
Čitajte
Pošalji komentar