Felc: Dobro mi je u Beogradu, publika voli filharmoniju

Radujem se što ćemo na otvaranju sezone izvesti kompozicije koje su totalno fokusirane na prirodu, kazao je Tanjugu novi šef dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc pred večerašnji koncert na sceni Kolarca.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 29.09.2017.

15:05

Felc: Dobro mi je u Beogradu, publika voli filharmoniju
foto: screenshot

Filharmoničari će pod Felcovom upravom svirati Pastoralnu simfoniju Ludviga van Betovena i Alpsku simfoniju Riharda Štrausa.

Koncert kojim filharmonija otvara sezonu pod nazivom "Pet elemenata" za Felca ima posebnu emotivnu težinu, jer je to najomiljeniji program cenjenog nemačkog dirigenta.

"Posebno sam vezan za Alpsku simfoniju, zbog koje sam postao dirigent. Na otvaranju sezone slušamo dva majstora muzičke umetnosti koja se klanjaju prirodi. Sa druge strane, to su dve jako popularne simfonije u svetu klasične muzike i verujem da će publika uživati", kazao je Felc.

Felc tradicionalno izvodi ovaj program prilikom stupanja na dužnost šefa-dirigenta nekog orkestra.

Nakon Filharmonije Altenburg-Gere, Štutgarske filharmonije, kao i Dortmundske, čiji je i dalj šef-dirigent, maestro će na isti način obeležiti početak svog mandata sa Beogradskom filharmonijom.

Felc naglašava da mu je velika čast što započinje svoju prvu sezonu na mestu šefa dirigenta Beogradske filharmonije.

"Svestan sam da preuzimam veliku odgovornost, jer ću upravljati veoma dobrim orkestrom. Poznajem rad Beogradske filharmonije u proteklih osam godina, jer sam u tom periodu barem jednom u sezoni nastupao zajedno sa tim jako ambicioznim i kvalitetnim orkestrom", kazao je Felc.

On je napomenuo da mu je u Beogradu dobro.

"Poznajem grad dobro, celokupan program Beogradske filharmonije je rasprodat, što znači da ljudi ovde vole naš orkestar. Očekujem da ćemo odličnim koncertima opravdati tu ljubav i poverenje publike", kazao je Felc.

"Pet elemenata" Beogradske filharmonije čini 25 koncerata raspoređenih u pet ciklusa: “Zemlja“, “Vazduh“, “Vatra“, “Voda“ i “Peti“.

Celokupna sezona 2017/2018. je rasprodata, zbog čega je Filharmonija ponovo uvela pet dodatnih termina za pet najtraženijih programa u pretpremijernim terminima pod nazivom Filharmanija(k).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: