"Mi smo istina, tripovi su razni, a naš je psihoaktiv"

Mlada beogradska rep grupa Psihoaktiv trip objavila je nedavno svoj prvi album po imenu “Razlika,“ a u intervjuu za B92.net kažu da je suština njihovog repa - istina.

Kultura

Izvor: Slobodan Marièiæ

Sreda, 27.09.2017.

17:14

Foto: Psihoaktiv trip

Grupu čine petorica momaka iz novobeogradskog bloka 38 - Marko Rajić, Marko Ćalić, Miloš Aničić, Srđan Živković i Marko Grujić, ali kako sami navode i svi drugi koji su oko njih.

“Jezgro 'Tripa' smo nas petorica, ali 'Trip' čine i svi oni koji na razne načine doprinose da priča raste, kao i svi slušaoci koji kapiraju fazon i osećaju se kao trip, jer trip nije bend - trip je banda“, navode oni.

Ljubiteljima rep muzike poznati su po tvrdom repu i između ostalog pesmama “Al' je ladno“, “Puna stotka“ i “Skanija“. A onda je usledila “Razlika“:

“Godine su se sumorno razvlačile
nebo naoblačile, da nam bude mračnije
ima razlike, ovde je drugačije
tačnije, rekao bih nepristupačnije
a njima je lepo i udobno i meko
znoj med i mleko, teku diskotekom...“
Na pitanje zašto baš “Razlika“ odgovaraju: “Zato što je očigledna“.

“Album je rezultat našeg višegodišnjeg cimanja oko rep muzike i bezrezervne ljubavi prema njoj. Snimili smo deset novih pesama sa temama sa kojima se susrećemo i borimo svakodnevno u našem okruženju. Kao i uvek, zvuk je tvrd, napet. Za zvuk je bio zadužen Miloš Aničić - Anke, naš neprikosnoveni matricopravljač. Album je sniman u 'Beatblokz' studiju u našem bloku kod Papi Jaaza, miks i mastering potpisuje Jan Zoo, a skrečeve Dj Munja“, kaže za B92.net Marko Grujić, ističući da se album može nabaviti preko njihovih stranica na društvenim mrežama.

Priča Psihoaktiv tripa počela je u 38. bloku u kojem su članovi grupe zajedno odrasli. Od početka su pravili samo “bum bep“ i tvrd zvuk devedesetih, bez imalo uticaja modernog repa.

“Poznajemo se ceo život jer živimo na mnogo malo kvadrata, takoreći jedni drugima na glavama. Kao organizacija delujemo od 2010. godine, od tad smo uključeni u struju. Tada se dogodio i naš prvi ozbiljniji kontakt sa rep muzikom“, ističu momci iz Psihoaktiv tripa.

Kako navode, suština njihovog repa je istina, a blok im je redovna tema zato što su “deo lanca ishrane blok ekosistema“.

“Bum bep i rep devedesetih su odredili naš pravac u muzici, a što se tiče 'blok repa' to je u stvari rep iz kraja, mi smo uhvatili termin 'blok rep' i stali iza njega jer je blok naš kraj“. “Reč psihoaktiv smo odabrali za naziv grupe zato što je od starta cilj bio da naš rep utiče na psihu slušalaca nalik psihoaktivnim supstancama, a 'trip' predstavlja naše stavove, način života, stanje duha, odnosno naš trip. Tripovi su razni, naš je psihoaktiv“, ističe Živković.

Prema njihovim rečima, najviše uživaju dok rade to što vole, a najveće zadovoljstvo je kada osete energiju publike na nastupima.

“Temelj cele priče jeste iskrenost i posvećenost u svemu što radimo. Proizvod se onda prvo svidi nama, nije pravljen veštački za potrebe trenutne komercijale, a zatim i ortacima našim, koji prvi iznesu svoje utiske. Imali smo neku ludu sreću pa smo od početka bavljenja repom nailazili uglavnom na pozitivne kritike, i to ne samo od klasične rep publike već od ljudi raznih generacija iz različitih muzičkih fazona. To sve ukupno pravi neverovatan osećaj, ukus zadovoljstva, onako, samo za sebe. To je podsetnik da ipak sve ovo što smo godinama radili ipak nije bilo za džabe“.

A na kraju razgovora usledilo je možda i najteže pitanje - šta je to rep? Odgovor Psihoaktiv tripa glasi:

“Način života i kvalitet rima, realnost u tekstu i repa suština, za nas rep nije biznis, rep je disciplina, pravi blok rep jauuu... Trip kida“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: