Gastarbajterske priče: Hor iz Beča gostuje u Beogradu

Bečki hor "29. novembar", nastupiće, u okviru pratećeg programa izložbe "Jugo, moja Jugo - gastarbajterske priče" ; 29. aprila u Muzeju Jugoslavije, što će biti i njegovo prvo gostovanje u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Facebook / Muzej Jugoslavije
Foto: Facebook / Muzej Jugoslavije

Članovi hora okupili su se pre šest godina i neguju antifašistički, radnički i gastarbajterski repertoar na nekoliko jezika, saopštio je danas Muzej Jugoslavije.

Pevački ansambl specifičan je po tome što u njemu može da peva svako, bez obzira na muzički talenat, navodi se u saopštenju.

Hor "29. novembar" osnovan je u Beču kao muzičko-umetnički projekat Aleksandra Nikolića i Saše Miletića, posvećen nasleđu jugoslovenskih partizanskih i antifašističkih pesama u kontekstu novih migracijskih procesa u Austriji.

Vremenom i s promenama u sastavu članstva, repertoar hora znatno se proširio i obuhvata pesme na 13 jezika.

Hor je učestvovao u velikom nizu koncerata, akcija, intervencija, demonstracija i performansa, uključujući "Gastarbajteroperu" u okviru festivala "Wiener Festwochen", radionicu prevođenja repertoara na romski jezik u sklopu festivala WienWoche u projektu "Jailbreak" o migraciji i zatvorskom sistemu u Austriji.

Hor je 29. novembar 2015. godine pokrenuo Festival alternativnih horova (FAC) koji je, održan dvaput, ugostio samoorganizovane i aktivističke horove iz Austrije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Izložba "Jugo, moja Jugo - gastarbajterske priče", posvećena radnicima iz Jugoslavije na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj, otvorena je polovinom decembra prošle godine u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Prvi put u domaćoj muzejskoj praksi, izložba obrađuje temu gastarbajtera u želji da osvetli segment te manje-više negirane istorije ljudi, koji su sterotipizirani i kojima je osporavana uloga u kulturnom i privrednom razvoju Jugoslavije, saopštio je Muzej.

Izložba je deo šireg istraživačkog projekta, povezanog s dva značajna datuma: pet decenija od potpisivanja Sporazuma Jugoslavije sa Austrijom iz 1966. godne o angažovanju radne snage, i 48 godina od potpisivanja takvog sporazuma Jugoslavije s Nemačkom, 1968. godine.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Austrijskog kulturnog foruma i Instituta Gete.

Muzika

Springstin: Rok pesme su tri minuta blaženstva

"Rok pesme su tri minita blaženstva u kojima je zbijen život", izjavio je slavni muzičar Brus Springstin u razgovoru sa publikom Tribeca filmskog festivala u Njujorku. On je na festivalu govorio o svojoj borbi da živi u stvarnom svetu pre nego u pesmama koje je pisao tokom 40 godina duge karijere, prenosi Rojters.

Muzika nedelja 30.04. 17:20 Komentara: 4

Danas je Svetski dan džeza

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan džeza, koji je 2011. godine ustanovio UNESCO sa ciljem da se istakne uloga džeza u ujedinjavanju ljudi cele planete.

Muzika nedelja 30.04. 09:55 Komentara: 0

Filharmonija dva puta Za zaljubljene

Dugi aplauz ispratio je muzičare Beogradske filharmonije, dirigenta Hauarda Grifitsa i pijanistu Andreu Lukezinija, nakon četvrtog koncerta u okviru ciklusa “Filharmanija – zato što jednom nije dovoljno” održanom na Kolarcu (27. aprila).

Muzika četvrtak 27.04. 22:40 Komentara: 0

Roišin Marfi i Džejson Derulo na Exitu

Nakon što su svoj dolazak na Petrovaradinsku tvrđavu ovog jula potvrdili "Kilers", Liam Galager, "Years & Years", "Rag'n'Bone Man", Džejk Bag, Hardvel i drugi, ovogodišnji program "Exit" festivala postao je još jači sa dva nova hedlajnera.

Muzika četvrtak 27.04. 13:32 Komentara: 6

Ljubavno finale u Filharmoniji

Poslednji iz serije filharmonijskih koncerata Za zaljubljene zajedno sa dirigentom Hauardom Grifitsom i pijanistom Andreom Lukezinijem, publika će moći da čuje dva puta, 27. i 28. aprila (Kolarac, 20h). Kako su ljubavnu tematiku doživljavali kompozitori u XX veku Beogradska filharmonija će prikazati kroz dela Prokofjeva, Bartoka i Šostakoviča.

Muzika sreda 26.04. 13:34 Komentara: 0
strana 1 od 24 idi na stranu