Sto godina od premijere koncerta Petra Stojanovića

Nakon 100 godina od premijere Drugog violinskog koncerta Petra Stojanovića, Beogradska filharmonija će danas izvesti to delo u Kolarčevoj zadužbini, pod upravom Eiđija Ouea. Glavna uloga poverena je Mirjani Nešković, zameniku koncertmajstora Beogradske filharmonije, koja će nastupiti kao solista pred svojim orkestrom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jedan od najznačajnih autora prve polovine 20. veka, kompozitor i violinista Petar Stojanović, poznat je po svojim violinskim koncertima. Koncert br. 2 izveden je 1916. godine u Pragu i danas se smatra njegovim najuspelijim koncertantnim ostvarenjem, međutim, zbog nepostojanja orkestarskog materijala, nestao je sa koncertnih podijuma više od 50 godina.

U želji da se delo nesumnjive vrednosti ponovo nađe na repertoaru, Beogradska filharmonija je ovu kompoziciju uvrstila u jedan od svojih programa, i to u okviru ciklusa "Za avanturiste". Notni materijal je bio u vrlo lošem stanju, delovi materijala su se nalazili u bibliotekama Beogradske filharmonije i Fakulteta muzičke umetnosti, dok je partitura nedostajala.

Zahvaljujući Mirjani Živković, kompozitoru i profesoru FMU u penziji, delo je 2016. godine rekonstruisano i pripremljeno za izvođenje. Kako je Petar Stojanović bio član Beogradske filharmonije, delo će izvesti Mirjana Nešković, zamenik koncertmajstora ovog orkestra.

"Mislim da je najveća privilegija, kao i izazov svirati pred svojim kolegama. Očekivanja su nešto što može da vas pokopa ili da vam da vetar u leđa. U mom slučaju to je ogromna inspiracija", rekla je Neškovićeva.

"Koncert je napisan u duhu romantizma, ima toliko mogućnosti za lični pečat, tako da sam uživala pripremajući ga. Radujem se svakoj sekundi koju ću provesti ispred orkestra", dodala je ona.

Filharmonijsku "avanturu", četvrtu u nizu ovog ciklusa, predvodi popularni i ekscentrični Eiđi Oue.

Stojanovićevo delo zauzima središnje mesto na programu između Vagnerove uvertire "Tanhojzer" i veličanstvenih "Slika sa izložbe" Musorgskog.

Muzika

Springstin: Rok pesme su tri minuta blaženstva

"Rok pesme su tri minita blaženstva u kojima je zbijen život", izjavio je slavni muzičar Brus Springstin u razgovoru sa publikom Tribeca filmskog festivala u Njujorku. On je na festivalu govorio o svojoj borbi da živi u stvarnom svetu pre nego u pesmama koje je pisao tokom 40 godina duge karijere, prenosi Rojters.

Muzika nedelja 30.04. 17:20 Komentara: 4

Danas je Svetski dan džeza

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan džeza, koji je 2011. godine ustanovio UNESCO sa ciljem da se istakne uloga džeza u ujedinjavanju ljudi cele planete.

Muzika nedelja 30.04. 09:55 Komentara: 0

Filharmonija dva puta Za zaljubljene

Dugi aplauz ispratio je muzičare Beogradske filharmonije, dirigenta Hauarda Grifitsa i pijanistu Andreu Lukezinija, nakon četvrtog koncerta u okviru ciklusa “Filharmanija – zato što jednom nije dovoljno” održanom na Kolarcu (27. aprila).

Muzika četvrtak 27.04. 22:40 Komentara: 0

Roišin Marfi i Džejson Derulo na Exitu

Nakon što su svoj dolazak na Petrovaradinsku tvrđavu ovog jula potvrdili "Kilers", Liam Galager, "Years & Years", "Rag'n'Bone Man", Džejk Bag, Hardvel i drugi, ovogodišnji program "Exit" festivala postao je još jači sa dva nova hedlajnera.

Muzika četvrtak 27.04. 13:32 Komentara: 6

Ljubavno finale u Filharmoniji

Poslednji iz serije filharmonijskih koncerata Za zaljubljene zajedno sa dirigentom Hauardom Grifitsom i pijanistom Andreom Lukezinijem, publika će moći da čuje dva puta, 27. i 28. aprila (Kolarac, 20h). Kako su ljubavnu tematiku doživljavali kompozitori u XX veku Beogradska filharmonija će prikazati kroz dela Prokofjeva, Bartoka i Šostakoviča.

Muzika sreda 26.04. 13:34 Komentara: 0
strana 1 od 24 idi na stranu