Kralj Njujorka od 170 kila: 20 godina od smrti Bigija

Na današnji dan pre tačno 20 godina ubijen je Notorious BIG, odnosno Bigi Smols, jedan od najvećih i najuticajnijih repera svih vremena.

Slobodan Maričić
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Sedmorica muškaraca na bini. Jedan je obučen u krem odelo, drugi u belo, a svi ostali su u crnom od glave do pete. Ispred je ogromna publika, a iza niz ekrana na kojima su likovi četiri žene.

"Nagrada ide za..." , kaže jedan od njih.

U tom trenutku u prvi plan izbija najveći među njima. Ima crne naočare, oko vrata mu visi zlatan lanac, a oko kostiju ima više od 150 kilograma.

"Šta ima Kali", kaže dok otvara koverat u kojem piše ime pevačice koja je će kući odneti Soul trejn nagradu za najbolji R&B soul singl.

"’You Are Makin' Me Hot’, Toni Brekston", dodaje.

Aplauz. Toni Brekston ustaje, grli i ljubi ljude oko sebe. Obučena je u tesnu sivu haljinu koja joj otkriva leđa. Penje se na binu, uzima nagradu i zahvaljuje se bogu, porodici, izdavačkoj kući, menadžerima, ekipi za promociju...

Nije svesna da za manje od 48 časova muškarca od 150 kilograma koji joj je dodelio nagradu više neće biti.

Sledećeg dana on odlazi na žurku magazina Vajb. Prošla je ponoć, počeo je 9. mart. Ušao je u džip i krenuo. Na 45 metara od mesta u kojem je žurka bila, na ćošku Vilšird bulevara i Saut ferfeks avenije, staje na semaforu.

Pored njega se zaustavlja tamni ševrolet. Vozač, muškarac u plavom odelu sa leptir mašnom spušta prozor i poteže pištolj.

Puca četiri puta.

Prvi metak džina pogađa u levu podlakticu. Drugi ga pogađa u leđa, maši sve vitalne organe i izlazi kroz levo rame. Treći prolazi kroz butinu. Sve bi to preživeo. Poslednji ulazi kroz desni kuk, pogađa debelo crevo, jetru, srce, pluća i zaustavlja se u ramenu.

To je to.

U 01.15 ujutru Bigija su u bolnici proglasili mrtvim.

Ubice 20 godina kasnije i dalje nisu pronađene.

Džip

Džip u kojem je Bigi ubijen kupljen je na javnoj aukciji u oktobru 1997. godine i 20 godina je služio kao porodično vozilo. Žena koja ga je kupila je tek 2005. postala svesna u čemu se vozila svih tih godina, a izabrala ga je da odgovara njenoj šestočlanoj porodici.

“Gardijan” piše da su joj iz policije rekli šta se dogodilo u vozilu i ko ga je vozio pre nje.

Ništa nije mogla da primeti jer su vrata kroz koju su prošli meci zamenjena, prava su bila u policiji zbog istrage. Originalna vrata će biti vraćena na automobil kada on bude išao na aukciju, u čemu će pratiti BMW u kojem je ubijen Tupak.

Džip je procenjen na 1,5 miliona dolara.

Kristofer Valas, odnosno Notorious B. I. G, jedan je od najboljih i najuticajnijih repera svih vremena. Njegova dva albuma – Ready to Die i Life After Death – klasici su rep muzike.

Imao je neverovatnu harizmu, savršen flou i odlične rime. U pesmama je radio šta je hteo, a delovalo je kao da se i ne trudi. Bio je trendseter, gospodario je Njujorkom. Rep je bio njegov izlaz iz loših stvari, dilovao je jer je morao i bavio se koječime da bi prehranio ćerku. Ljudi su se s tim identifikovali.

Kažu, kad god je trebalo da se nešto snimi nikada nije u gluvu sobu ulazio s napisanim tekstom, sve je iz glave izbacivao odjednom.

Podigao je rep Istoka u vreme kada je Zapad bio glavni. Imao je samo 24 godine kada je ubijen.

Ovog proleća Notorious BIG ponovo će zavrteti svoje stvari po slušalicama i tabovima na kojekakvim monitorima. Njegova bivša supruga Fejt Evans povodom 20 godina od Bigijeve smrti objavljuje album. Na njemu će se pored novih i starih rima Big Poppa čuti i glasovi Lil Kim, Basta Rajmsa i Snup Doga.

"Pesme koje pričaju pričaju o jednoj od najlegendarnijih ljubavnih priča u hip-hop industriji", piše "Gardijan".

Bigi i Fejt Evans venčali su se devet dana nakon što su se 1994. godine upoznali na jednom fotografisanju.

“Sećam se da sam pre nekoliko godina rekla Voleti (Bigijevoj majci prim. aut.) da bi stvarno bilo dobro kad bih mogla da uradim nešto slično kao Natali i Net King Kol sa Unforgettable. Moja je dužnost da održim njegovo nasleđe i da ga produžim” kaže Evansova.

Bigi Smols rođen je 21. maja 1972. godine u Bruklinu kao Kristofer Džordž Letor Valas. Bio je jedino dete Volete Valas, učiteljice poreklom sa Jamajke i lokalnog političara Selvina Džordža Latora.

Otac ih je napustio kada je Bigi imao dve godine, pa je majka morala da radi dva posla kako bi ga odgajila. Zvala ga je Chrissy-Poo. U školi je, kažu, bio odličan, a osvojio je i nekoliko nagrada.

Ipak, sa 12 godina počinje da diluje. Majka mu je stalno bila na poslu i nije znala čime se on bavi dok nije odrastao.

Born sinner, the opposite of a winner
Remember when I used to eat sardines for dinner
.....
Super Nintendo, Sega Genesis
When I was dead broke, man I couldn't picture this

U jednom trenutku išao je u istu školu koju su u to vreme pohađali momci DMX, Džej Zi i Basta Rajms. I dalje je bio odličan učenik, ali je u toj školi, kako kaže njegova majka, razvio "smart-ass" stav.

Sa 17 godina Kristofer Valas napušta školu i počinje da se bavi samo kriminalom.

"Svaki pravi hasler zna da ne može da bude hasler zauvek. Jednom ćeš završiti u zatvoru", izjavio je Bigi jednom.

Uhapšen je 1989. godine zbog posedovanja oružja. Tada je pušten na uslovnu, što se nije desilo godinu dana kasnije kada je u Severnoj Karolini pao zbog dilovanja kreka. Zbog toga je proveo devet meseci u zatvoru.

Još kao tinejdžer počinje da repuje. Zabavljao je ljude na ulici bacanjem fristajlova. Kada je izašao iz zatvora napravio je demo traku pod pseudonimom Bigi Smols, što je referenca na lik iz filma Let's Do It Again iz 1975. godine, ali i na svoj stas. Imao je 1,91 i u zavisnosti od godine između 140 do 170 kilograma.

Pesmu je snimio bez neke ozbiljne namere da se bavi muzikom ili da juri ugovor, ali ona je stigla do do čuvenog The Source časopisa. Tako se u martu 1992. godine u kolumni posvećenoj mladim neafirmisanim autorima pominje i izvesni Bigi Smols.

Demo potom odlazi do Aptaun rekordsa i producenta Šona Kombsa, odnosno Paf Dedija/Pi Didija. Bigi odmah potpisuje za njih, a nešto kasnije i za Bed boj rekords koji je Didi osnovao kada je dobio otkaz.

Tada se Bigiju događa još jedna velika stvar – dobija ćerku. Kako se navodi, iako je napustio školu želeo je da ona ima obrazovanje pa je nastavio da diluje kako bi imao novca za nju. Kada je Pi Didi čuo za to terao ga je da prestane i da se bavi samo muzikom.

If I wasn't in the rap game
I'd probably have a key knee-deep in the crack game
Because the streets is a short stop
Either you're slinging crack rock or you got a wicked jump shot.

Kasnije te godine Bigi se istakao u remiksu singla Meri Džej Blajdž "Real love" kada se prvi put potpisuje kao The Notorious B. I. G.

U avgustu 1994. venčao se sa R&B pevačicom Fejt Evans koju je upoznao na fotografisanju za Bed boj rekords.

“Tokom pauze za ručak pitao me je da vidi neke moje slike. Očigledno je bio veoma vešt jer je uzeo moj broj telefona sa koverte”, kaže Feit Evans ističući da je Bigi prilično znao sa ženama.

Pet dana kasnije izbacuje prvi singl – "Juicy".

You know very well who you are
Don't let ‘em hold you down, reach for the stars
You had a goal, but not that many
'Cause you're the only one I'll give you good and plenty

Pesmu u kojoj repuje o siromašnom detinjstvu, tome kako postaje reper i kako sada živi lagodno - No heat, wonder why Christmas missed us/Birthdays was the worst days/ Now we sip champagne when we thirst-ay - producirao je Paf Dedi.

Međutim, producent Pit Rok potom ga je optužio da mu je ukrao pesmu.

"Ja sam uradio originalnu verziju, nisam dobio ništa za to. Došli su u moju kuću, čuli bit. Čuo je to sr*nje i posle je izašla. Boriću se do kraja da sam ja uradio originalnu verziju toga. Nisam ljut ni na koga, samo želim da se lepo potpiše sve“, izjavio je tada Rok.

Pesma "Juicy" potom se našla i na Bigijevom prvom albumu – Ready to Die – koji izlazi 13. septembra 1994. godine. Odmah dobija odlične kritike, a Rolingstoun piše da je reč o albumu "koji je jednim potezom pažnju preusmerio na istočnu obalu".

Uz "Juicy" ističe se još jedna pesma – "Big Poppa"

Straight up, honey, really I'm askin’
Most of these niggas think they be mackin’, but they be actin’
Who they attractin’ with that line
"What's your name, what's your sign"?
Soon as he buy that wine I just creep up from behind
And ask what your interests are, who you be with
Things to make you smile, what numbers to dial

Možda ipak taj album najbolje predstavlja pesma “Gimme the Loot” – hardkor rep sa njujorških ulica. Bigi tu repuje u dva glasa, deluje kao da mu neko gostuje u pesmi.

Istok i Zapad

Hip-hop se pojavljuje tokom sedamdesetih na ulicama Južnog Broksa uz di džejeve kao što su Grendmaster Fleš i Afrika Bambaataa. Rep se tokom osamdesetih razvija u Njujorku.

Onda 1986. Ajs Ti objavljuje “6 in the Mornin'“, stvar koju mnogi smatraju za prvi gengsta rep pesmu. Ubrzo potom eksplodira gengsta rep scena Los Anđelesa - nastaju NWA. Nakon raspada grupe svako radi svoje, Dre objavljuje The Chronic i razvijaju se mlađi autori. Zapad tu ima primat.

Na Istoku za to vreme Wu Tang objavljuje prvi album 1993. godine, nešto mračnije od dotadašnjeg njujorškog repa. Godinu dana kasnije 20-godišnji Nas izbacuje Illmatic, a Bigi objavljuje Ready to Die, dok Džej Zi albumom debituje 1996.

Za početak sukoba navodno se uzima 1991. godina kada reper iz Bronksa Tim Dog besan zato što izdavačke kuće samo gledaju na Zapadnu obalu objavljuje pesmu ”Fu*k Compton“ u kojem napada članove LA scene i NWA. Oni mu naravno odgovaraju i tako to kreće. Sukob između dve obale SAD nastavljen je odnosom izdavačkih kuća Bed boj rekords i Det rou rekords, a dodatno je začinjen razmiricama između Tupaka i Bigija.

U to vreme počinje da se druži sa Tupakom, čovekom kojeg mnogi ističu kao najvećeg repera svih vremena, kao i sa sigurno najvećim kao reperom svih vremena – Šakilom O'Nilom, a njih dvojica čak i snimaju pesmu "You Can't Stop the Reign".

Njegova Junior M. A. F. I. A.( Masters at Finding Intelligent Attitudes) u kojoj su između ostalog Lil Kim i Lil Siz 1995. objavljuje prvi album, a do kraja godine Bigi se nalazi na svim listama najprodavanijih albuma i najslušanijih pesama.

Zbog svega toga u julu The Source, u čijem je tekstu koju godinu ranije on bio među mladim neafirmisanim autorima, izbacuje naslovnu stranu na kojoj je Bigi i natpis "The King of New York Takes Over“.

Inače, Bigi je jednom izjavio da mu materijalni uspeh nije doneo baš ono što je zamišljao.

“Došao sam iz geta. Prodavao sam drogu, pljačkao i krao. Sredio sam se i napravio ovu rep stvar za sebe. Mislio sam da će me ljudi poštovati zbog toga. Međutim, u stvari je ‘oh, prodao je sve te ploče i sada misli da je nešto’”, ističe on.

Odnos sa Tupakom promeniće jedna njujorška noć kada je Tupak ranjen pet puta i opljačkan. Tada njih dvojica još više produbljuju ionako loše odnose Istoka i Zapada.

Pak kaže da je posle ranjavanja sreo Bigija i Pi Didija i da su "bili šokirani što je živ". Optuživao je nakon toga Bigija da je znao za pljačku i da je umešan.

"Bila je slučajnost da je on (Tupak, prim. aut.) bio u studiju. Nije znao ko je zaista imao veze sa tim sve vreme pa je krivicu prebacio na mene“, izjavio je Bigi jednom.

Osim toga, Tupak je kao provokaciju smatrao i Bigijevu "Who Shot Ya" pesmu, verovao je da je o njemu, iako se on ne pominje u tekstu. Iz Bed boj rekordsa su na to odgovarali da je snimljena pre pucnjave.

Tupak odgovara čuvenom "Hit 'Em Up".

Grab your Glocks when you see 2pac
Call the cops when you see 2pac, uh
Who shot me, but your punks didn't finish
Now you about to feel the wrath of a menace
Nigga, I hit 'em up

Tupak

Tekst od pre šest meseci povodom 20 godina od ubistva Tupaka možete pročitati – OVDE.

Bigi na to nikada nije odgovorio. U intervjuu 1997. godine rekao je da "nije njegov stil da odgovori".

“Molim vas, svi reperi, svi fanovi, nemojte da mislite da će Big napraviti pesmu u kojoj disuje Tupaka ili zapadnu obalu jer se to neće desiti. Ne mogu da zamislim da gubim svoje vreme i svoj talenat na nepoštovanje drugog crnog čoveka”, izjavio je Bigi.

Mediji su se umešali u sukob, fanovi repa i hip-hopa su izabrali strane. Ili Zapad ili Istok, nema između.

Bigi je više puta negirao umešanost u sve to, ali njih dvojica su ostali neprijatelji do Tupakove smrti. Pak je upucan 7. septembra 1996. godine u Las Vegasu. Umire šest dana kasnije. Ubice nikada nisu pronađene.

Odmah su krenule glasine da je Bigi imao veze s tim, što je daleko od istine. Veća je verovatnoća da su prste u to umešali Kripsi sa čijim se članom nešto ranije Tupak potukao ili Šug Najt.

Snimanje Bigijevog drugog albuma prekidano je više puta zbog tih sukoba sa Zapadom, ali i saobraćajnog udesa posle kojeg je završio u bolnici. Polomio je nogu i morao da hoda sa štapom i kada se oporavio.

Uhapšen je 23. marta 1996. zbog tuče i osuđen na 100 sati dobrotvornog rada, a sredinom iste godine uhapšen je u Nju Džersiju zbog droge i posedovanja oružja.

U oktobru sa Fejt Evans dobija sina, Kristofera Si Džeja Valasa. Nekoliko meseci kasnije, u februaru odlazi u Los Anđeles na promociju drugog albuma – Life After Death.

Plan je bio da album izađe 25. marta, a jedna od vodećih pesama bila je "Hipnotize"

Hit em with the force like Obi, d**k black like Toby
Watch me roam like Romey, lucky they don't owe me
Where the safe? Show me, homey

Međutim, jedan semafor i četiri metka sprečili su ga da bude na promociji albuma simboličnog imena.

Kao i posle Tupakove smrti krenule su glasine ko je to uradio, pominjalo se da je reč o osveti za Tupaka. “Los Anđeles tajms” je tada pisao da su ključni osumnjičeni opet članovi Kripsa, kao i da se kao razlog za ubistvo pominje novac.

Sahrana je održana 18. marta 1997. godine na Menhetnu. Telo je kremirano i predato porodici.

Bigijev drugi album izlazi 16 dana nakon njegove smrti. Pažnju pored "Hipnotize" privlače i "Mo Money Mo Problems" koju je uradio sa Paf Dedijem, kao i "Sky's The Limit".

Sredinom te godine Paf Dedi objavljuje svoj album "No Way Out" na kojem se Bigi pojavljuje u pet pesama.

Sa tog albuma nema sumnje koja se pesma istakla.

“Ne mogu da kažem da smo Paf i ja kao braća, mi smo više od toga”, rekao je Bigi jednom.

Seems like yesterday we used to rock the show
I laced the track, you locked the flow
So far from hangin’ on the block for dough
Notorious, they got to know that
Life ain't always what it seem to be
Words can't express what you mean to me
Even though you're gone, we still a team
Through your family, I'll fulfill your dream (that's right)
In the future, can't wait to see
If you open up the gates for me
Reminisce some time, the night they took my friend (uh-huh)
Try to black it out, but it plays again
When it's real, feelings hard to conceal
Can't imagine all the pain I feel
Give anything to hear half your breath (half your breath)
I know you still livin’ your life, after death

....

Every step I take, every move I make
Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin’ of the day, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missin’ you

Slobodan Maričić (@SlobodanMaricic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu