Simović i Berezovski na petom Boljšoj festivalu

Peti Boljšoj festival biće održan sredinom jula na Mećavniku, a selektor Dejan Sparavalo najavljuje dolazak violiniste i koncert majstora Londonske filharmonije Romana Simovića i slavnog pijaniste Borisa Berezovskog.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.01.2017.

12:45

Simović i Berezovski na petom Boljšoj festivalu
Foto: Thinkstock

"Još uvek nemamo potvrdu za trećeg gosta. Razmišljamo da to bude čelista Gotje Kapison ili flautista Emanuel Paji", rekao je Sparavalo Tanjugu.

On je dodao i da je prošle godine trebalo da dođe jedan od najznačajniji dirigenta današnjice Valerij Gergijev, te da ga očukuju ove.

"Čvrsto je obećao da će doći kao gost, a možda ga ubedimo i da nešto diriguje", rekao je Sparavalo.

Prošle godine prvi put je u okviru "Boljšoj festivala" organizovan masterklas za mlade muzičare, koji su držali tenor Zoran Todorović i violončelista Narek Haknazarijan.

"Pokušaćemo da ove godine napravimo tri masterklasa ako nam pođe za rukom, pošto su veliki svetski umetnici umorni od nastave pa neće svako da pristane da drži masterklas, ali ko god da je bio ovde, sviđa mu se koncept festivala i atmosfera", istakao je Sparavalo.

On je konstatovao da od raspada bivše Jugoslavije maltene takva vrsta festivala ne postoji.

"Postoje republička i opštinska takmičenja. Za vreme bivše Jugoslavije postojala je Filharmonija mladih, vorkšopovi koji su se odigravali u Istri i sad pokušavaju to da reafirmišu. Mi pokušavamo da damo priliku mladim umetnicima da pokažu šta su vredno radili cele godine i da dovedemo značajna imena iz sveta klasične muzike, da se mladi vide sa svojim uzorima i da eventualno im oni održe masterklas", objasnio je selektor.

Muzički festival "Boljšoj" pokrenuo je proslavljeni reditelj Emir Kusturica sa ciljem da mladim talentima iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, a od 2015. godine i Rusije, predstavi stručnoj i široj javnosti.

Pre dve godine osnovan je i simfonijski orkestar koji čine mladi muzičari, učenici i studenti.

Sparavalo je rekao da u takmičarskom programu učestvuje obično između 45 i 50 studenata, a prijavi se na stotine.

"Klinci svake godine, između dva izdanja festivala, zovu i pitaju kada će biti sledeće godine", ističe on i kaže da će pokušati da produže trajanje festivala i uključe i studente iz drugih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: