Treći filharmonijski randevu za zaljubljene

Doskorašnji šef dirigent i muzički direktor Boljšoj teatra Aleksandar Vedernikov predvodiće treći randevu iz ciklusa "Za zaljubljene" Beogradske filharmonije 27. januara u Kolarčevoj zadužbini.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2017.

17:20

Treći filharmonijski randevu za zaljubljene
Foto: Thinkstock

Publici će predstaviti baletsku muziku Sergeja Prokofjeva "Pepeljuga", kao i briljantnu uvertiru za Verdijevu operu "Moć sudbine".

Romantičnoj tematici ovog programa doprineće pijanistkinja Liz de la Sal, koja će izvesti Šopenov "Klavirski koncert br. 2".

Međunarodna reputacija Aleksandra Vedernikova u neprestanom je usponu tokom protekle decenije, zbog čega je postao veoma tražen kao gostujući dirigent.

Trenutno je angažovan kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra iz Odenzea u Danskoj, a Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put.

"Veoma me raduje saradnja sa Beogradskom filharmonijom koja je odličan orkestar. Dela koja izvodimo su među najlepšim primerima muzičke literature sa ljubavnom tematikom. Dirljiva, srećna, tužna ili tragična, ljubav je večna inspiracija koja nas sve nadahnjuje", rekao je dirigent Vedernikov.

Uvertira koncerta biće ljubavna priča između glavnih junaka Verdijeve opere "Moć sudbine" - Don Alvara i Dona Leonore koja ima tragičan završetak, ali zato "Pepeljuga" Prokofjeva, najmelodičnije kompozitorovo delo, vraća nadu u bajkovito srećan kraj.

U središtu ljubavne tematike sa različitim epilozima, nalazi se jedna od najromantičnijih kompozicija za klavir i orkestar - Šopenov "Koncert u f-molu", u izvođenju francuske pijanistkinje Liz de la Sal.

U ovom virtuoznom koncertu, koji već generacijama impresionira kako slušaoce, tako i izvođače, do izražaja će doći bravurozna, briljantna pijanistička tehnika mlade umetnice, najavila je Filharmonija.

Ciklus "Za zaljubljene" jedan je od najpopularnijih u sezoni Beogradske filharmonije, a naredni koncert je zakazan za 10. mart, pod dirigentskom palicom Adrijana Prabave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: