Dilan se, kao što je najavio, nije pojavio na dodeli

Svečano odeveni, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, ekonomiju, fiziku i hemiju preuzeli su u subotu svoje nagrade na gala svečanosti u Stokholmu, ali među njima nije bilo američke muzičke ikone Boba Dilana, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ranije tokom dana, Nobelova nagrada za mir uručena je kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu za njegove napore da se okonča pedesetogodišnji sukob s marksističkim pobunjenicima FARC-a.

Na svečanosti u Stokholmu, devetoro uglednih laureata preuzelo je nagrade od kralja Karla Gustafa XVI, u koncertnoj dvorani ukrašenoj hijladama ružičastih ruža i amaralisa koje je donirao italijanski grad San Remo, gde je Alfred Nobel umro 10. decembra 1986. godine.

Bob Dilan nije bio među njima. Izvinio se i rekao da je zauzet, što je uznemirilo Švedsku koja je muzičarev postupak doživela kao uvredu Švedskoj akademiji koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, i Nobelovoj fondaciji.

Dilan je prvi pevač i tekstopisac koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Američka pevačica Peti Smit zbog toga je, vidno uzbuđena, izvela njegovu pesmu "A Hard Rain's A-Gonna Fall" pred 1500 zvanica.

Dilan je poslao govor zahvalnosti koji će biti pročitan na gala večeri u gradskoj većnici, na koju je pozvano 1300 gostiju i kraljevska porodica. Nagrada će mu biti uručena lično naredne godine, u Švedskoj ili u inostranstvu.

Muzika

EXIT i dalje među najboljim festivalima u Evropi

Na zvaničnom izboru za najbolje festivale u Evropi (European Festival Awards) na kojem učestvuje 350 festivala iz više od 35 zemalja starog kontinenta, sva četiri festivala u organizaciji EXIT tima izglasani su među 10 najboljih, svaki u svojoj kategoriji.

Muzika subota 9.12. 16:30 Komentara: 0
strana 1 od 1272 idi na stranu