Švedski akademik: Dilan je arogantan

Visoki član švedske Akedmije osudio je danas "arogantno ponašanje" američkog muzičara Boba Dilana koji se nije oglasio od 13. oktobra kada je imenovan za dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

20:15

Švedski akademik: Dilan je arogantan
Foto: Gettyimages

Dilan (75) nije odgovorio na ponovljene telefonske pozive Akademije niti je reagovao u javnosti posle objavljivanja njegovog imena kao dobitnika nagrade.

"To je nepristojno i arogantno. Pokazao je kakav je", rekao je akademik Par Per Vastberg, prenela je švedska televizija SVT.

Dilan je trenutno na turneji u SAD i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Čak i jedno pominajnje Nobelove nagrade na njegovom sajtu je uklonjeno. U delu "knjige" u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pesama "The Lyrics: 1961-2012" pisalo je velikim slovima "dobitnik Nobelove nagrade za književnost", ali je to uklonjeno.

Akademija koja dodeljuje nagrade, nije sigurna da će se Dilan pojaviti na svečanoj dodeli u Sotkholu 10. decembra, prenose švedski mediji.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958, dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: