Otvorena nova sezona Beogradske filharmonije

Nova koncertna sezona Beogradske filharmonije pod nazivom "Samo muzika - jer doživljaj nema cenu", svečano je otvorena večeras na Kolarcu intoniranjem himne "„Bože pravde"“.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 24.09.2016.

09:15

Otvorena nova sezona Beogradske filharmonije
Tanjug / Beogradska filharmonija

Prvi koncert pod upravom Danijela Rajskina započeo je kompozicijom "„10.000 stvari“" Aleksandre Vrebalov i Džona Kinga, stvaralačkog i partnerskog dua, što je prva u nizu od pet porudžbina Beogradske filharmonije srpskim kompozitorima različitih generacija i stilskih opredeljenja.

Nekadašnji koncertmajstor Berlinske filharmonije, Kolja Blaher, predstavio se beogradskoj publici autentičnom interpretacijom Sibelijusovog Koncerta za violinu i orkestar. Moćan zvuk njegove Stradivarijeve violine oživeo je jedno od najlepših dela komponovanih za ovaj instrument.

Filharmonijski „zaljubljenici“ uživali su još i u „"Nokturnu“" iz opere „"Udaljeni zvuk"“ Šrekera, kao i u simfonijskoj interpretaciji Petra Iljiča Čajkovskog tragične sudbine „Frančeske da Rimini“, ovekovečene u Danteovoj„ "Božanstvenoj komediji“".

Zadovoljan koncertom, dirigent Rajskin, stalni gostujući dirigent od sezone 2017/2018, izjavio je da mu je pripala velika čast da otvori ovu koncertnu sezonu Beogradske filharmonije sa kojom sarađuje skoro 10 godina. "Zahtevan repertoar, koji smo izveli, predstavlja orkestar u najboljem svetlu i oslikava Filharmoniju koja ne pristaje na rutinu. Nova i uzbudljiva dela koja pomeraju granice, kao i zahtevne kompozicije standardne literature po meri su Beogradske filharmonije i publike koju je ovaj orkestar odnegovao", istakao je Rajskin.

U sezoni 2016/2017 Filharmonija nastavlja da svira „Za zaljubljene“, „Za početnike“, „Za znalce“, „Za avanturiste“ i „Za megalomane“. Celokupna koncertna sezonaje rasprodata, a nakon velikog uspeha sa ciklusom ponovljenih koncerata „Filharmanija-zato što jednom nije dovoljno“, i u ovoj sezoniBeogradska filharmonija će ponovo predstaviti svoj izbor najinteresantnijih programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: