Predmoskovske večeri Filharmonije i Nemanje Radulovića

Uoči velikog gostovanja Beogradske filharmonije i violiniste Nemanje Radulovića u Moskvi, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, muzičari će nastupiti dva puta na Kolarcu, 2. i 3. septembra od 20h.

Podeli
Foto: Beogradska filharmonija
Foto: Beogradska filharmonija

Tako će beogradska publika prva imati priliku da čuje program koji će nekoliko dana kasnije biti izveden u impresivnoj Sali „Čajkovski“, na koncertu kojim se otvara koncertna sezona čuvene Moskovske filharmonije.

Za gostovanje u Moskvi Beogradska filharmonija priprema slovenski repertoar koji započinje „Fantazijom na srpske teme“, Nikolaja Rimskog-Korsakova, a kruniše Simfonija br. 9 „Iz novog sveta“, Antonjina Dvoržaka. Violinistički superstar, Nemanja Radulović, interpretiraće jedno od najpopularnijih dela pisanih za ovaj instrument, Koncert za violinu i orkestar, Arama Hačaturijana.

Nemanja Radulović nestrpljivo očekuje predstojeće koncerte sa Filharmonijom u Beogradu, kao i svoj debi u Moskvi: „Izuzetno me raduju ovi nastupi budući da je na repertoaru Hačaturijanov koncert koji je vrlo virtuozan i vatren, a sa druge strane krajnje liričan. Ta muzika me uvek inspiriše na poseban način“, kaže Nemanja, čijom je harizmom oduševljen dirigent Danijel Rajskin.

Danijel Rajskin (Foto: Beogradska filharmonija)
Danijel Rajskin (Foto: Beogradska filharmonija)

„Sarađujem sa ovim neverovatnim umetnikom prvi put i posebno je uzbudljivo što ćemo nastupiti pred dve različite publike. Koncert Beogradske filharmonije u Moskvi ujedno je i otvaranje koncertne sezone Moskovske filharmonije što za nas predstavlja veliki izazov ali i težak zadatak“, kaže Rajskin, ponosan što će u svojoj domovini predvoditi orkestar koji smatra najznačajnijim predstavnikom srpske kulture.

Moskovski koncert koji je zakazan za 6. septembar, prvi je nastup našeg orkestra u ovom gradu posle više od dvadeset godina. U svojoj istoriji Beogradska filharmonija beleži turneje po SSSR-u 1963. i 1978. godine. Za „Predmoskovske večeri“ na Kolarcu vladalo je ogromno interesovanje tako da su ulaznice za oba koncerta rasprodate pre tri meseca i to za samo dva dana.

Muzika

"Koncerti u galeriji" u Italijanskom institutu

Kulturni centar Beograda će u septembru i oktobru, tokom priprema i trajanja 56. Oktobarskog salona - najznacajnije izložbe savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, ciklus "Koncerti u galeriji", koji se redovno svakog ponedeljka uveče odvija u KCB-u, organizovati u Italijanskom institutu za kulturu.

Muzika utorak 30.08. 10:26 Komentara: 0

Besplatno putovanje oko sveta

Malo toga može nadmašiti iskustvo putovanja po dalekim mestima. No, da li je baš uvek neophodno da ustajete iz fotelje da biste čuli šum talasa, vetra ili videli zalazak sunca iznad okeana?

Muzika nedelja 28.08. 16:36 Komentara: 1

Večeras Noć muzike na Tašmajdanu

Regionalna dečja filharmonija u kojoj svira 80 mladih vrhunskih izvođača, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, nastupiće večeras na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu, u muzičkom spektaklu Noć muzike.

Muzika petak 26.08. 09:53 Komentara: 4
strana 1 od 32 idi na stranu