Korneliju Kovaču titula najboljeg pop kompozitora

Udruženje kompozitora Srbije ustanovilo je ove godine nagradu "Darko Kraljić" za kompozitore popularne muzike, a prvi dobitnik tog priznanja biće Kornelije Kovač, saopštilo je danas to udruženje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Medija centar Beograd
Foto: Medija centar Beograd

Kako se navodi nagrada je nazvana po najplodnijem i najznačajnijem autoru zabavne muzike u drugoj polovini 20. veka, Darku Kraljiću.

Nagrada se dodeljuje stvaraocima u Srbiji za poseban doprinos popularnoj muzici, a prvi put biće uručena Kovaču, 1. decembra 2016. godine u centru "Sava", na autorskom koncertu koji organizuje Udruženje kompozitora.

Odluku o prvom dobitniku doneo je žiri koji su činili predsednik komisije Radoslav Garić i kompozitori Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srdjan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

Kako je žiri naveo Kovač pripada grupi kompozitora popularne muzike koji specifičan autorski izraz izgradjuju ostvarivanjem sinteze različitih stilova.

"Stvaralački opus ovog umetnika bio je inspirisan rokenrol progresivnošću, improvizacionim osobenostima džeza, arhaičnošću izvornog folklora i neposrednošću pop izraza", navodi se u odluci.

Žiri je u odluci posebno istakao i kvalitet saradnje Kornelija Kovača sa Zdravkom Čolićem i Biserom Veletanlić, kao i pevačima iz bivše Jugoslavije, Španije, Velike Britanije, Češke, Grčke, Francuske, Japana i Venecuele.

Muzika

"Koncerti u galeriji" u Italijanskom institutu

Kulturni centar Beograda će u septembru i oktobru, tokom priprema i trajanja 56. Oktobarskog salona - najznacajnije izložbe savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, ciklus "Koncerti u galeriji", koji se redovno svakog ponedeljka uveče odvija u KCB-u, organizovati u Italijanskom institutu za kulturu.

Muzika utorak 30.08. 10:26 Komentara: 0

Besplatno putovanje oko sveta

Malo toga može nadmašiti iskustvo putovanja po dalekim mestima. No, da li je baš uvek neophodno da ustajete iz fotelje da biste čuli šum talasa, vetra ili videli zalazak sunca iznad okeana?

Muzika nedelja 28.08. 16:36 Komentara: 1
strana 1 od 32 idi na stranu