Večeras počinju Dani orgulja

Šesnaesti međunarodni festival "Dani orgulja" počinje večeras koncertom Andree Maćinantija, koji će u Katedrali Blažene Djevice Marije predstaviti beogradskoj publici dela italijanskih kompozitora nastala na prelazu 19. i 20. veka - Marka Enrika Bosija, Otorina Respigija, Đakoma Pučinija i Đuzepea Mulea, kao i delo orguljaša i kompozitora Masima Nozetija iz 1994. godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

09:46

Večeras počinju Dani orgulja

Zahvaljujući Maćinantiju i njegovim saradnicima, danas su širom sveta dostupne partiture i snimci gotovo svih dela za orgulje ovih kompozitora.

Sutra u Muzeju nauke i tehnike biće održano predavanje Zoltana Borbelja pod nazivom "Karlo Homel, orguljaš Luksemburške katedrale". Na koncertu "Rariora i marginalia" 2. jula sa baroknom muzikom Bohemije, Skandinavije i Novog sveta, nastupiće Danilo Novaković (barokna violina) i Lana Jelenković (orgulje), a 3. jula od 10 časova Marija Družijanić i tim "Baby Artish" će prirediti koncerte za decu različitog uzrasta u Muzeju nauke i tehnike.

U velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 4. jula biće prikazan nemi film "Nosferatu - Simfonija užasa" uz muziku orguljaša Franca Danksagmilera na novopostavljenim orguljama mađarske firme POM.

U Muzeju nauke i tehnike, gde se održava Letnja škola orgulja, 5. jula biće organizovan koncert polaznika. Završnica Festivala orgulja je u Katedrali Blažene Djevice Marije kada će se 6. jula publici resitalom predstaviti hrvatski orguljaš Pavao Mašić, koji će se sledećeg dana pridružiti Horu i Simfonijskom orkestru RTS-a i vokalnim solistima koje će voditi maestro Vladimir Kranjčević.

Na svečanom zatvaranju biće izvedeni moteti Bendžamina Britna i čuveni Foreov "Rekvijem". Ulaz na koncerte je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: