Opera Ane Sokolović pevana na scenama Evrope i Amerike

Opera "Svadba" kanadske kompozitorke srpskog porekla Ane Sokolović minule sezone mnogostruko je izvođena na scenama Evrope i Amerike. "Svadba" je u Francuskoj izvedena sedam puta, pet u Nantu i dvaput u Onžeu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

09:20

Opera Ane Sokolović pevana na scenama Evrope i Amerike
Foto: Screenshot

Tom neklasičnom muzičkom predstavom otvorena je i nova scena opere u San Francisku, izmamivši aplauze gledalaca i bez izuzetka pohvalne ocene kritičara. Osim brojnih medija na američkoj obali Pacifiku koji su doneli opširne prikaze, operu je u štampanom izdanju na prvoj strani dodatka posvećenog kulturi i umetnosti najavio i "Njujork tajms".

U svim medijima navodi se da je opera "Svadba" pevana na srpskom jeziku, a da je autorka Srpkinja iz Beograda, doseljena u Montreal, u Kanadi. "San Francisko egzaminer" ističe da je "Svadba" "divna i dirljiva kamerna opera srpske kompozitorke Ane Sokolović". Stručni muzički medij "Opera Tatler" piše da je "opera Sokolovićeve atraktivna bez preterivanja (u 'slatkoći' ili osećajnosti) i mnogo je bliža avangardi nego većina ovdašnjih svetskih premijera u protekloj deceniji".

Za kritičara "Bej eria reportera" "Svadba", "iako više kantata nego opera, bodro je teatarsko iskustvo. To je šarmantan i zvonak portret mlade neveste sa Balkana i njene devojačke noći".

Taj list podseća i da je opera "Svadba" pre pet godina, juna 2011, imala premijeru u Torontu, kasnije je izvedena u Dablinu, Orleanu, Parizu, Beogradu, u Kanadi još i u Kalgariju, Edmontonu i Vankuveru, dok je u SAD prvi put prikazana u Filadelfiji 2013".

Opera "Svadba" izvedena je jedini put u Srbiji na Bemusu 2012. godine, ali u koncertnoj verziji, bez kostima i scenografije. "Svaki kompozitor komponuje u želji da na najbolji način komunicira sa slušaocima-gledaocima. I kada njegovom radu bude odato priznanje ne samo nagradama nego pre svega višegodišnjim prijemom publike na dva kontinenta, kakav je slučaj sa operom 'Svadba' - cilj je ostvaren. Tim više mi je drago što je dostignut temom iz naše tradicije i na srpskom jeziku", izjavila je za Betu Ana Sokolović.

"Svadba" je prva kanadska opera napisana i izvođena na srpskom jeziku u originalnoj produkciji muzičkog pozorišta "Kvin of pudings" (Queen of Puddings) iz Toronta. Za tu operu Ana Sokolović dobila je najznačajniju kanadsku nagradu za izvođačke umetnosti "Dora".

U jednočasovnoj a kapela operi (bez orkestarske pratnje) u sedam scena šest kanadskih pevačica opevaju tradicionalni srpski običaj - pripremu devojke za svadbu.

U mnogim kompozicijama Ane Sokolović prepoznatljivi su njeni balkanski i srpski i muzički koreni, a ; neke imaju i naslove na srpskom jeziku: "Pesma", "Danga", "Oro", "Vez", uključujući i operu "Svadba". Ana Sokolović dobitnica je svih najvećih kanadskih muzičkih nagrada, a deklaracijom parlamenta Kvebeka ranije je proglašena "nacionalnim blagom". To priznanje bilo je vrhunac višemesečne omaž-serije posvećene delu Sokolovićeve u čijoj je realizaciji učestvovalo više od 100 muzičkih, pedagoških, medijskih i drugih institucija.

Minulog proleća veliki orkestar Nešenel art centra (National Arts Centre) u Otavi ponovo je izveo (prerađen) "Ringišpil", jednu od dve kompozicije koju je za tu najznačajniju prestoničku kulturnu institucju komponovala Ana Sokolović. Ceo koncert maestro Aleksandar Šeli (Alexander Shelley) dirigovao je napamet.

Minule prolećne sezone u izdanju jedne od najvećih svetskih diskografskih kuća klasične muzike "Naksos" (Naxos) objavljena su i tri kompakt diska sa kompozicijama Ane Sokolović od kojih je jedan monografski.

Ana Sokolović rođena je u Beogradu, diplomirala kompoziciju u Novom Sadu, a od 1992. živi u Montrealu, gde je magistrirala. Duže od dve decenije se bavi komponovanjem i profesorka je na Univerzitetu Montreal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: