Kad norveški pank hor zapeva: Zakleo se bumbar...

Norveški bend ”Svartlamon hardkor” bio je u Beogradu, i najveće oduševljenje na koncertu izazvalo je njihovo izvođenje dečje pesme "Zakleo se bumbar" na srpskom jeziku. Ovom pesmom momci iz hora želeli su da zahvale na gostoprimstvu Beogradu i Beograđanima.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

20:20

Kad norveški pank hor zapeva: Zakleo se bumbar...
Foto: Screenshot

Nekada je ova pesma ogromnu popularnost stekla uz Dragana Lakovića i hor ”Kolibri”.

Sada su hor "Kolibri" zamenili ovi momci, poznati norveški hor ”Svartlamon hardkor” , a skandinavska nova verzija omiljene srpske pesme iz detinjstva ima više od 120.000 pregleda za manje od 10 dana. S horom je nastupila i trubačka princeza Danijela Veselinović.

“Upoznali smo se na dan koncerta. Imali smo već koncert u Gornjem Milanovcu , sledeći dan u Beogradu. Ostavili su na mene utisak iznenađenja, vrlo su slobodni i opušteni, a s druge strane ozbiljno su shvatili to što rade, naročito sa pesmom ‘Zum zum’. Hteli su da otpevaju nešto srpsko, a onda su odabrali pesmu koja je kupila sve”, rekla je Veselinović.

Dolazak hora organizovalo je udruženje Tuti Srbija sa Jovanom Pavlovicem na čelu.

Tuti Srbija je organizovala seminar u Norveškoj , gost na koncertu bio je norveški hor i tako je i nastala ideja da ovi momci dođu u Srbiju. Pesme Zakleo se bumbar i Za Beograd izabrao je Jovan.

I ambasador Norveške u Srbiji Arn Sanes Bjornsta oduševljen je novom verzijom pesme “Zakleo se bumbar”.

“Svaki kulturni kontakt između dve zemlje je važan , ovo je svakako mnogo više od odlične saradnje za obe zemlje, što se moze videti po velikom broju pregleda na Jutubu”, rekao je Bjornsta.

“Mi nismo do sada mnogo radili zajedno, ali mislim da ćemo svakako raditi i u budućnosti na toj vrsti razmene - da Norveški umetnici gostuju u Srbiji i obrnuto”, dodao je.

Na pitanje da li mu se sviđa “Zum zum” odgovorio je potvrdno.

“O da, svakako to je bio vrhunac koncerta”.

Ovaj hor je nastao iz protesta protiv odluke gradske vlasti u Trondhajmu da sruši deo grada u kome većina njih živi. Hor čine muškarci, različitih su zanimanja, od radnika u fabrici, preko zubara, nastavnika, IT stručnjaka, do advokata. Ali svi su, kažu, zakleti pankeri i rokeri.

Pesma se nalazi na kanalu na Jutjubu i za samo deset dana ima više od 100.000 pregleda, a putem društvenih mreža više od pola miliona ljudi odgledalo je ovaj snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: